Nejzasaženější regiony počítají se zpřísněním opatření. Jedná se o omezení pohybu

90’ ČT24 - Boj o prodloužení nouzového stavu (zdroj: ČT24)

Vláda by mohla ve čtvrtek rozhodnout o cílených opatřeních proti šíření nemoci covid-19 v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Po jednání Ústředního krizového štábu to ve středu řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Spekulace o hermetickém uzavření ale popřel. Jeho slova potvrdil ve středeční Devadesátce také hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN). Oba zmíněné regiony jsou epidemií zasaženy nejvíce z celého Česka – problémy mají zejména s lůžkovou kapacitou nemocnic.

Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (STAN) by měla opatření směřovat k omezení pohybu a také by se mělo vyžadovat nošení ochranných pomůcek, jako jsou roušky a respirátory, na veřejnosti. Detaily ale upřesní až vláda.

„To omezení mobility může mít různé formy. Může to být formou kontrol na hranicích okresu. Což si myslím, že by vyvolalo masivní nasazení policistů nejen z Karlovarského kraje, ale v rámci České republiky a samozřejmě i velké dopravní komplikace,“ řekl Kulhánek.

Na základě jednání krajského krizového štábu doporučili variantu, kdy by byl omezen pohyb lidí v rámci nejvíce rizikových okresů, a to do určité maximální vzdálenosti od místa bydliště. Ostatní lidé by podle Kulhánka do okresů mohli jezdit, a to v případě, kdy by šlo o cestu do zaměstnání nebo k tomu měli jiný nevyhnutelný důvod.

„Pokud to vláda schválí, nařízení by mělo platit od pátku s předpokládanou dobou trvání 3 až 4 týdny,“ dodal Kulhánek. Stejně jako vicepremiér Hamáček popřel spekulace o hermetickém uzavření.

Bez prodloužení nouzového stavu má kraj připraveny varianty, jak opatření zajistit

Ve čtvrtek ovšem budou jednat také poslanci o prodloužení nouzového stavu. Kdyby skončil, společně s ním by přestaly platit i mnohé restrikce. „U nás by připadaly v úvahu dvě varianty. Jedna varianta je, že krajská hygienická stanice může sama vyhlásit opatření v nějaké specifikaci, dle svého uvážení. Nebo druhá varianta je, že já jako hejtman kraje vyhlásím stav nebezpečí a zároveň definuji opatření, která se k tomu stavu nebezpečí budou vztahovat,“ vysvětlil Kulhánek.

Pokud by poslanci nepodpořili prodloužení nouzového stavu, nemohla by už vláda rozhodovat na základě krizového zákona. Veškerá omezení by vydávalo ministerstvo zdravotnictví, a to podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Nařízení by už ale nemohla platit plošně, podle některých právníků by se mohla zavádět jen v ohniscích nákazy.

Podle ředitele Oblastní nemocnice Náchod Jana Macha by mohlo neprodloužení nouzového stavu způsobit v zasaženém regionu problémy. „To, co by se nás dotýkalo, tak je nasazení armády, která u nás působí již prakticky od podzimu, s krátkou přestávkou přes Vánoce, a také čerpání státních hmotných rezerv, “ upozornil.

Pokud by nemocnice o přístojové vybavení ze státních hmotných rezerv přišla, znamenalo by to snížení kapacity pacientů s covidem, které jsou schopni hospitalizovat.

Kapacity nemocnic v Královéhradeckém kraji jsou přitom nedostatečné v poměru k nárůstu nových covid pozitivních pacientů. A přibývá i nemocného personálu, což limituje vyčlenění nových lůžek pro ty, kteří potřebují hospitalizaci. 

Z přetížené náchodské nemocnice v úterý záchranáři odvezli 15 pacientů do nemocnic v Jihomoravském kraji. Devět putovalo do Kyjova, další čtyři jsou v Boskovicích a dva ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Pravděpodobné jsou ještě převozy dalších pacientů.

Koalice Spolu prodloužení nouzového stavu nepodpoří

Koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se definitivně rozhodla, že žádost vlády nepodpoří. „Vládní pomoc je pomalá a nedostatečná. Říkáme to od jara a chceme zlepšení v těchto věcech. A ne pro sebe, ne pro splnění nějaké politické proklamace, ale pro lidi, aby se ta situace mohla zlepšit, “ řekla předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Místopředseda hospodářského výboru sněmovny Martin Kolovratník (ANO) ale upozornil na možné důsledky neprodloužení nouzového stavu. „Já se obávám, že bychom upadli do opravdu velkého chaosu, a věřím, že i přes politický nesoulad zvítězí zdravý rozum,“ řekl.