Vládě schází hlasy pro prodloužení nouzového stavu

Události: Vláda nemá hlasy pro prodloužení nouzového stavu (zdroj: ČT24)

Kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO) chybí ve sněmovně hlasy pro prodloužení nouzového stavu. Koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se definitivně rozhodla, že žádost vlády nepodpoří. Babiš prohlásil, že ten, kdo prodloužení nepodpoří, bude zodpovědný za smrt lidí. Proti výroku se ohradili Piráti, SPD i komunisté. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce s opozicí ještě jednat.

„Jsme až šokováni tím, jakým způsobem vláda k tak závažné situaci přistupuje, jak jí nezáleží na lidských životech a na řešení epidemie,“ řekla ve středu šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Pokud by na tom podle ní vládě záleželo, snažila by se již dávno podporu pro nouzový stav vyjednat. Kritizovala, že hnutí ANO odmítlo předřadit na jednání sněmovny body, které koalice Spolu požadovala. Podle šefky TOP 09 za takové situace koalice nemůže podpořit prodloužení nouzového stavu. Rozhodnutí označila za definitivní. Zástupci koalice premiéra také opakovaně kritizovali za to, že v této situaci odletěl na návštěvu Srbska.

Koalice Spolu nepodpoří delší nouzový stav (zdroj: ČT24)

V minulosti s prodloužením nouzového stavu vládě pomáhali komunisté, nyní to již odmítají. Podporu vláda zatím nezískala ani u koalice Pirátů a STAN. Hamáček nevyloučil, že by vláda mohla v krajním případě vyhlásit nouzový stav nově, i když to podle právníků může být protiústavní.

Předseda ODS Petr Fiala nechtěl takovou možnost komentovat. „Nepředbíhejme, s čím vláda přijde,“ řekl. Vláda by podle něj měla konečně začít jednat o úpravě krizového stavu, aby se nouzový stav stále prodlužovat nemusel.

Babiš: Kdo prodloužení stavu nouze nepodpoří, bude zodpovědný za smrt lidí

Babišův kabinet požádal o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů, tedy do 16. března. Nouzový stav jinak skončí v neděli 14. února. Menšinová vláda ANO a ČSSD zatím nemá pro svou šestou žádost dostatečnou podporu.

Babiš ve středu řekl, že kdo nebude ve čtvrtek hlasovat pro prodloužení stavu nouze, bude zodpovědný za smrt svých spoluobčanů. Kritizoval, že opozice na jednání přináší rozpočtová témata. „Pokud se zvýší smrtnost u nás, tak ať si to opozice vezme na triko,“ uvedl Babiš. Nouzový stav podle něj nic společného s rozpočtem nemá.

„Pokud máme bojovat proti covidu, tak musíme dělat nějaká opatření,“ řekl premiér s tím, že neprodloužení stavu nouze by znamenalo odvolání armády z nemocnic a celkový kolaps zdravotnictví v Česku. 

Odpovědná je vláda, nenecháme se vydírat, reaguje opozice

Opoziční politici taková slova odmítají: „Výkřiky pana premiéra do médií se nenecháme vydírat. Děláme maximum ve prospěch občanů České republiky,“ prohlásil například předseda Pirátů Ivan Bartoš. Upozornil na to, že nouzový stav nezabránil více než sedmnácti tisícům mrtvých.

„Pan premiér nemá pravdu, protože se ukázalo, že plošná opatření na základě nouzového stavu nefungují,“ nechal se slyšet šéf SPD Tomio Okamura. Řešením je podle něj změnit přístup, postupovat na základě zákona o veřejném zdraví, většinu obyvatel nechat žít a pracovat při základních opatřeních a zacílit na rizikové, ohrožené skupiny.

Premiér by měl svá slova mírnit i podle předsedy komunistů Vojtěcha Filipa, jehož strana Babišův kabinet toleruje, ale nouzový stav prodloužit odmítá. Ministerský předseda by se prý měl „zeptat například ministra vnitra, proč ještě vláda neprojednala nový zákon o bezpečnosti, proč ještě ministr obrany nepřipravil opatření po skončení nouzového stavu, proč ještě není nový pandemický plán“. Na vydírání KSČM reagovat nebude, zdůraznil Filip.

Opatření by se vyhlašovala podle zákona o ochraně veřejného zdraví, řekl Hamáček

Hamáček na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu uvedl, že pokud by nouzový stav skončil, vyhlásilo by se co nejvíc opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví. Ministerstvo zdravotnictví by ale podle něj čelilo žalobám. Připomněl, že některá obdobná rozhodnutí rušily loni soudy s tím, že závažná omezení základních práv lze vyhlašovat jen krizovými opatřeními v nouzovém stavu.

„Můžu garantovat, že každé (nařízení) bude předmětem soudního přezkumu a některá z nich mohou být zrušena,“ uvedl. Kvůli existujícím soudním rozhodnutím je podle něj navíc zřejmé, že do režimu zákona o ochraně veřejného zdraví nelze „přepsat“ všechna aktuálně platná opatření. 

Vicepremiér také uvedl, že o podpoře prodloužení stavu nouze je možné jednat až do poslední chvíle. „Věřím, že má smysl jednat do poslední chvíle, jsem příznivcem toho, abychom s opozicí jednali,“ řekl Hamáček. Chce apelovat na opoziční strany, ale i na koaliční hnutí ANO, aby dohoda vznikla.

Hamáček varoval, že v případě ukončení nouzového stavu by nemohla armáda pomáhat v nemocnicích, zdržely by se i chystané nákupy testů kvůli návratu žáků do škol. „Je třeba mít na paměti, že nám jde o lidské životy. A neměli bychom je vystavovat riziku proto, že nejsme schopni se dohodnout,“ konstatoval.

Upozornil také, že opoziční návrhy mají velké rozpočtové dopady a opozice při tom hlasuje proti rozpočtu jako celku. Neustálé debaty o prodlužování nouzového stavu označil za české specifikum. „U nás je z toho hlavní kolbiště mezi vládou a opozicí, je to špatně,“ uvedl.