Nejvyšší soud zasáhl do případu starosty Novotného, žalobce porušil zákon

Nejvyšší soud zasáhl do případu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS), který čelí stíhání kvůli výrokům o bývalém policejním prezidentovi Stanislavu Novotném. Starosta o něm prohlásil, že mu vadí, jakým způsobem zradil Česko, a že by vlastizrádci měli viset. Státní zástupce podle soudu porušil zákon, když zamítl Novotného stížnost proti zahájení trestního stíhání. Rozhodovat o ní měl totiž jeho nadřízený. Právě tomu soud případ vrátil. Česká televize to zjistila z webu Nejvyššího soudu.

Spor odstartoval kvůli debatě na ruské televizi Rossija 1, která v roce 2019 oslovila starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného kvůli jeho záměru vybudovat pomník vlasovcům. Následně si pozvala i policejního exprezidenta Stanislava Novotného, který ve vysílání svého jmenovce kritizoval. Bývalý šéf policie z let 1993 až 1994 označil starostu pražské městské části za blázna, neúspěšného novináře a člena „pražské kavárny“, který se přes skandály snaží vydělávat peníze.

Politik v reakci na slova policejního exprezidenta řekl serveru iDnes.cz, že je Novotný „šmejd“. „Je mi lhostejné, co říkal o mně, ale vadí mi, jakým způsobem zradil Českou republiku, a vlastizrádci by měli viset,“ dodal tehdy starosta.

Policisté se jeho výrokem začali zabývat v lednu 2020, původně ale rozhodli, že jde o přestupek. S tím však nesouhlasil dozorový státní zástupce a nařídil jim, aby starostu Novotného obvinili z výtržnictví a podněcování k trestnému činu. Novotný proti tomu podal stížnost, kterou však žalobce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5 zamítl.

Jenže právě tím podle Nejvyššího soudu porušil zákon. O stížnosti měl totiž rozhodovat jeho nadřízený z pražského městského státního zastupitelství. „Tím, že státní zástupce (…) dal souhlas nebo pokyn k vydání usnesení (v daném případě šlo o zahájení trestního stíhání), je již vyloučen z rozhodování o stížnosti proti takovému usnesení,“ píše soud v rozsudku.

Za podobný výrok už starosta před soudem byl

Podobně argumentoval letos v lednu i Městský soud v Praze. Ten sice starostu Řeporyjí potrestal tříměsíční podmínkou kvůli nebezpečnému pronásledování podnikatele Marka Víta, část kauzy týkající se výroků k bývalému policejnímu prezidentovi ale vrátil k došetření. To teď definitivně potvrdil i Nejvyšší soud, který se případem zabýval kvůli stížnosti exministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS).

Novotný už v obdobném případu jednou obžalobě čelil. V roce 2019 na Twitter napsal, že by si přál, aby tehdejší komunistický poslanec Zdeněk Ondráček za návštěvu samozvané Doněcké lidové republiky visel. Reagoval tak na příspěvek někdejšího předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska, který o Ondráčkově cestě na okupované území zmínil, že se to „blíží vlastizradě“.

Podle Obvodního soudu pro Prahu 5, který se případem zabýval předloni v srpnu, starosta trestný čin nespáchal. Podle rozsudku se mohl dopustit jen přestupku. Soud tak případ předal k posouzení pražskému magistrátu.