Starosta Řeporyjí Novotný jde kvůli svým výrokům opět k soudu

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) jde kvůli svým výrokům opět k soudu. Únorový trestní příkaz na stotisícovou pokutu za slova na adresu bývalého policejního prezidenta Stanislava Novotného odmítl. Pavel Novotný podal začátkem března odpor, příkaz se proto ruší a v polovině dubna začne hlavní líčení. České televizi to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni. Starosta Řeporyjí je obžalovaný z výtržnictví a podněcování k trestnému činu. O policejním exprezidentovi Pavel Novotný řekl, že mu vadí, jakým způsobem zradil Českou republiku, a že by vlastizrádci měli viset.

„Ve věci byl vydán trestní příkaz. A to jako peněžitý trest sto tisíc korun. Rozhodnutí se nicméně ruší, protože si proti němu obžalovaný podal odpor. Soud tedy ve věci nařídil hlavní líčení,“ uvedla Humeni. První jednání v případu se uskuteční 14. dubna.

Podle obžaloby se Pavel Novotný dopustil výtržnictví a podněcování k trestnému činu. Za to mu hrozí až dva roky vězení.

Ruská televize Rossija 1 oslovila v roce 2019 starostu pražské městské části kvůli jeho záměru vybudovat v Řeporyjích pomník vlasovcům. Následně si pozvala i policejního exprezidenta Stanislava Novotného, který ve vysílání svého jmenovce kritizoval. Novotný, který policii šéfoval od května 1993 do října 1994, měl v ruské televizi jako zástupce České republiky vysvětlit, kdo regionální politik Pavel Novotný je a jakou mají jeho slova ve společnosti váhu.

Starostu Řeporyjí označil Stanislav Novotný v televizi za blázna, neúspěšného novináře a člena „pražské kavárny“, který se přes skandály snaží vydělávat peníze. Na událost upozornil loni v červenci Deník N. Politik v reakci na slova policejního exprezidenta řekl serveru iDnes.cz, že je Novotný „šmejd“. „Je mi lhostejné, co říkal o mně, ale vadí mi, jakým způsobem zradil Českou republiku, a vlastizrádci by měli viset,“ dodal tehdy starosta.

Kauzou se následně začala zabývat policie a loni v červenci Novotného obvinila. Případ měl na starosti odbor extremismu a terorismu pražské policie.

Za podobný výrok už starosta před soudem byl

Novotný už v obdobném případu jednou obžalobě čelil. V roce 2019 na Twitter napsal, že by si přál, aby komunistický poslanec Zdeněk Ondráček za návštěvu samozvané Doněcké lidové republiky visel. Reagoval tak na příspěvek předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska, který o Ondráčkově cestě na okupované území zmínil, že se to „blíží vlastizradě“.

Podle Obvodního soudu pro Prahu 5, který se případem zabýval loni v srpnu, starosta trestný čin nespáchal. Podle rozsudku se mohl dopustit přestupku. Soud tak případ předal k posouzení pražskému magistrátu. Rozhodnutí soudu potvrdil pravomocně také Městský soud v Praze, který zamítl stížnost státního zástupce.