Policie chce obžalovat starostu Řeporyjí Novotného kvůli výrokům o policejním exprezidentovi

Policie navrhuje obžalovat starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) kvůli výrokům na adresu policejního exprezidenta Stanislava Novotného. Starosta o něm řekl, že mu vadí, jakým způsobem zradil Českou republiku, a že by vlastizrádci měli viset. Uzavření vyšetřování České televizi potvrdil mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle kriminalistů se Pavel Novotný dopustil výtržnictví a podněcování k trestnému činu. Za to by mu mohly hrozit až dva roky vězení.

„Ve věci od nás již odešel návrh na podání obžaloby na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 5,“ uvedl Daněk. Státní zástupce tak nyní bude rozhodovat o podání obžaloby.

Někdejší policejní prezident Stanislav Novotný kritizoval svého jmenovce loni v prosinci ve vysílání Rossija 1. Ruská televize starostu pražské městské části oslovila kvůli jeho záměru vybudovat v Řeporyjích pomník vlasovcům. Stanislav Novotný, který policii šéfoval od května 1993 do října 1994, měl jako zástupce České republiky vysvětlit, kdo regionální politik je a jakou mají jeho slova ve společnosti váhu.

Člena ODS označil v televizi za blázna, neúspěšného novináře a člena „pražské kavárny“, který se přes skandály snaží vydělávat peníze. Na událost upozornil loni v červenci Deník N.

Politik v reakci na jeho slova řekl serveru iDnes.cz, že je Novotný šmejd. „Je mi lhostejné, co říkal o mně, ale vadí mi, jakým způsobem zradil Českou republiku, a vlastizrádci by měli viset,“ dodal tehdy starosta.

Kauzou se následně začala zabývat policie a loni v červenci Novotného obvinila. Případ měl na starosti odbor extremismu a terorismu pražské policie. 

Novotný už v obdobném případu jednou obžalobě čelil. V roce 2019 na Twitter napsal, že by si přál, aby komunistický poslanec Zdeněk Ondráček za návštěvu samozvané Doněcké lidové republiky visel. Reagoval tak na příspěvek předsedy poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska, který o Ondráčkově cestě na okupované území zmínil, že se to „blíží vlastizradě“.

Podle Obvodního soudu pro Prahu 5, který se případem zabýval loni v srpnu, ale starosta trestný čin nespáchal. Podle rozsudku se ale mohl dopustit přestupku a soud tak případ předal k posouzení pražskému magistrátu. Rozhodnutí soudu potvrdil pravomocně také Městský soud v Praze, který zamítl stížnost státního zástupce.