Nehody v srpnu nepřežilo 58 lidí, celkově jich o prázdninách na silnicích zahynulo 111

Podle předběžných údajů v srpnu při dopravních nehodách v Česku zahynulo osmapadesát lidí, o šest méně než loni. Dohromady během prázdnin bylo obětí havárií 111, před rokem to bylo o čtyři více. Údaje vyplývají z denních a měsíčních statistik dopravních nehod na policejním webu.

Nejtragičtějším dnem letošních prázdnin i celého roku se stalo pondělí 26. srpna, kdy nehody nepřežilo šest lidí. Při čelním střetu osobního auta s kamionem ten den zemřeli u Sudoměřic na Hodonínsku dva dospělí a dva chlapci školního věku. Dva další lidé zemřeli při kolizi na Havlíčkobrodsku. Šest lidských životů si vyžádaly dopravní nehody i 5. června.

Mezi další tragické dny na českých silnicích patří 29. červenec a 19. srpen, kdy na silnicích zahynulo pět osob. Čtyřčlenná rodina nepřežila srážku osobního auta s vlakem na železničním přejezdu v Černožicích na Královéhradecku 14. července.

Česku se zatím nedaří naplňovat národní strategii, jejímž cílem bylo snížení počtu obětí dopravních nehod na úroveň Evropské unie. Od začátku letošního roku zemřelo na tuzemských komunikacích 346 lidí, loni to od ledna do srpna bylo jen o tři méně. Podle národní strategie přitom letos nemělo na cestách zahynout více než 362 lidí. Lze předpokládat, že výsledné číslo za rok 2019 bude mnohem vyšší.