Šest mrtvých při dvou autonehodách. Pondělí se vyrovnalo nejtragičtějšímu dni tohoto roku

Události: Pondělí se vyrovnalo nejtragičtějšímu dni tohoto roku (zdroj: ČT24)

Čtyři lidé nepřežili čelní srážku osobního auta s kamionem u Sudoměřic na Hodonínsku. Příčinu nehody policisté zjišťují, silnice I/55 je uzavřená v obou směrech, potvrdil mluvčí jihomoravské policie Petr Zámečník. Podle záchranářů o život přišli dva dospělí a dva chlapci, třetí chlapec vyvázl s velmi vážnými zraněními. Dva mrtvé si vyžádala i srážka několika vozidel na Havlíčkobrodsku.

Rodina z Ratiboře se vracela domů na Vsetínsko, její cesta ale skončila u Sudoměřic. Kolem půl páté ráno se auto čelně srazilo s kamionem. „Následky nehody jsou tragické, zemřely čtyři osoby z osobního vozidla,“ řekl policejní mluvčí Petr Zámečník. Vozidla se srazila na delším rovném úseku před odbočkou na Skalici kolem půl páté ráno, příčinu havárie policisté vyšetřují. „Podle předběžného šetření přejela řidička osobního vozidla na rovném úseku z nezjištěných příčin do protisměru, kde narazila do protijedoucího náklaďáku. Mohla to být únava, mohla to být nepozornost, i mikrospánek, ale to je všechno předběžné,“ řekl policejní mluvčí.

Právě únava stála v polovině července život i pětašedesátiletou řidičku. U Nové Vsi na Pohořelicku patrně usnula za volantem a čelně se srazila s protijedoucím autem. Záběry z palubní kamery kolemjedoucího auta zveřejnili policisté. Podobné by mohly pomoci objasnit i dnešní nehodu u Sudoměřic. Policisté proto vyzývají případné svědky, aby se jim přihlásili. Ozvat se mohou na telefon 974 633 260 nebo přímo na linku 158. 

Na místě zasahovali také hasiči, podle mluvčího Petra Příkaského bylo nutné účastníky nehody vyprošťovat hydraulickým zařízením.

Mluvčí záchranné služby Hedvika Kropáčková potvrdila, že zemřeli dva dospělí a dva chlapci, velmi vážně zraněný je třetí chlapec. Toho záchranáři uvedli do umělého spánku a vrtulník ho transportoval do Dětské nemocnice v Brně, doplnila mluvčí.

Před jedenáctou hodinou dopoledne bylo místo průjezdné pro autobusy, o hodinu později i pro automobilovou dopravu. Silnice byla uzavřená přes sedm hodin, řidiči se místu nehody vyhýbali objízdnou trasou přes Rohatec, Ratíškovice, Vacenovice, Vracov a Bzenec, kde se tvořily kolony.

Dva mrtví po hromadné nehodě

V pondělí ráno přišli o život dva lidé také na Havlíčkobrodsku, kde se na hlavním tahu číslo 38 u Radostína srazilo několik vozidel. Minimálně dalších pět lidí se při nehodě zranilo, dva těžce zraněné přepravily do nemocnic vrtulníky.  Místo bylo až do půl druhé odpoledne neprůjezdné. Okolnosti havárie policisté vyšetřují. „S největší pravděpodobností je na vině nehody nesprávné předjíždění,“ uvedla mluvčí krajské policie Dana Čírtková.

Úvod týdne se s šesti mrtvými vyrovnal zatím nejtragičtějšímu dni letošního roku, kterým byl podle policie 5. červen, kdy na silnicích zahynulo rovněž šest lidí. Nehoda na Hodonínsku je jedním z nejhorších střetů letošního roku. Čtyři lidé zemřeli také před týdnem při čelní srážce dvou osobních aut u Starého Jičína. Stejný počet mrtvých si vyžádala i srážka auta s vlakem na přejezdu v Černožicích na Hradecku v polovině července.