Nejrizikovějším místem na silnicích byla loni křižovatka na Kutnohorsku

Nejnebezpečnějším místem na českých silnicích byla loni křižovatka u Suchdola na Kutnohorsku. Během roku se na ní stalo šest nehod, při kterých utrpělo zranění dvanáct lidí. Podle přehledu, který sestavila pojišťovna Allianz na základě policejních statistik, byla riziková také křižovatka u Předotic v jižních Čechách nebo úsek silnice I/12 v Rostoklatech na Kolínsku.

Mezi Suchdolem a Miskovicemi na trase z Prahy do Kutné Hory je křižovatka státní silnice I/2 s komunikací III/12550. Na první pohled je to poměrně přehledná křižovatka, z vedlejší silnice je na hlavní vidět do dálky, poblíž nejsou zatáčky nebo třeba husté stromořadí. Ale přesto šlo v roce 2018 podle policejní statistiky o nejnebezpečnější místo na české silniční síti. Stalo se na ní šest nehod, při kterých utrpělo zranění dvanáct lidí, z toho čtyři těžká.

Druhým nejrizikovějším silničním úsekem byla silnice I/4 v jihočeských Předoticích, kde při pouhých dvou závažných nehodách zemřeli čtyři lidé a další čtyři utrpěli zranění. Velmi problematický byl také úsek silnice I/12 v Rostoklatech, kde utrpělo během uplynulého roku zranění sedm lidí.

  • 1. silnice I/2 u Suchdola (Středočeský kraj): 6 nehod, 12 zraněných
  • 2. silnice I/4 u Předotic (Jihočeský kraj): 2 nehody, 4 úmrtí, 4 zranění
  • 3. silnice I/12 u Rostoklat (Středočeský kraj): 2 nehody, 7 zraněných
  • 4. silnice I/45 u Nových Heřminov (Moravskoslezský kraj): 6 nehod, 3 úmrtí, 7 zraněných
  • 5. silnice I/4 u Nemětic (Jihočeský kraj): 3 nehody, 2 úmrtí, 2 zranění
  • 6. silnice I/13 v Málkově (Ústecký kraj): 4 nehody, 7 zraněných
  • 7. silnice I/53 u Miroslavi (Jihomoravský kraj): 4 nehody, 1 úmrtí, 4 zranění
  • 8. silnice I/6 u Stružné (Karlovarský kraj): 2 nehody, 1 úmrtí, 10 zraněných
  • 9. silnice I/19 u Opařan (Jihočeský kraj): 2 nehody, 6 zraněných
  • 10. silnice I/12 u Vrbčan (Středočeský kraj): 2 nehody, 7 zraněných

Nejhorší desítka nových nebezpečných míst je rovnoměrně rozdělena mezi křižovatky a volné úseky. „Proti roku 2017, kdy byly nehodové lokality nejvíce soustředěny do východní poloviny republiky, byl loni dominantní podíl nově vzniklých lokalit ve Středočeském a Jihočeském kraji. V každém z nich se z deseti nejrizikovějších nachází tři,“ srovnal Jaroslav Heinrich z brněnské projekční kanceláře HBH.

Allianz ve své rizikové mapě uvádí lokality, kde se staly nejméně dvě vážné dopravní nehody, které skončily zraněním nebo smrtí. „Roli hraje i počet a závažnost dalších zdravotních následků,“ uvedla pojišťovna. Kromě aktuálního přehledu za uplynulý rok sestavuje také přehled míst, která jsou nebezpečná dlouhodobě. Tomu nyní vévodí silnice I/27 v Třemošné u Plzně. Za poslední tři roky se zde stalo dvanáct nehod, při kterých zemřel jeden člověk a sedm utrpělo zranění, vesměs těžká.