Najít kandidáta, který by vyhovoval všem, je nemožné, řekl Kysela k odmítnutí Simona senátními výbory

Události, komentáře: Ústavní právník Kysela o problémech v nominaci Simona ústavním soudcem (zdroj: ČT24)

Dva senátní výbory nedoporučily Pavla Simona na post ústavního soudce, vytýkají mu některé verdikty či jeho angažmá v oblasti čínských cvičení Orel v hnízdě. Ústavní právník a poradce prezidenta Jan Kysela v Událostech, komentářích řekl, že najít někoho, s kým by se ztotožnil každý senátor, je nemožné. Myslí si také, že zatím není důvod k tomu, aby prezident od nominace Simona ustupoval.

To, že Simon senátními výbory neprojde, Kysela nečekal. „Věděl jsem, že existují určité výhody a určité nevýhody, že je třeba je zvážit, ale že budou zváženy tímto způsobem, jak se to zatím rýsuje, jsem asi nepředpokládal,“ uvedl.

Najít někoho, kdo by vyhovoval každému, je podle něj téměř nemožné. „Nejsem si jistý, zda se u pana Simona reflektuje také to, že má nějaké výhody, pro které byl nominován, jestli ta pozornost není upřena jenom k těm nevýhodám,“ komentoval.

V zásadě nenajdete nikoho, na kom by někdo nenašel něco, co považuje za slabinu. Jde o to, koho se ptáte, jaká je to slabina.
Jan Kysela
ústavní právník

„Senát není jeden subjekt s jednou myslí. Senát je složený z 81 osobností, ty osobnosti se evidentně liší,“ řekl Kysela v pořadu a naznačil, že v tom mohou být i osobní důvody, proč někteří senátoři nechtějí schválit kandidáta navrženého prezidentem Pavlem. Může jít i o jakousi poziční hru mezi Hradem a Senátem, ale ve hře může být i daleko více lidí či institucí, upozornil.

Zdrženlivý soudce?

Kysela připustil, že členové poradního týmu prezidenta detailně nezkoumali judikaturu Pavla Simona. „Byli jsme si ale vědomi toho, že z hlediska někoho mohou být jeho přístupy vnímány jako formalističtější, což mi nepřipadá jako relevantní výtka. Mně se vždycky zdálo, že Senát poptává spíš zdrženlivé soudce Ústavního soudu,“ uvedl. 

Prezidentův poradce také přiznal, že se vedla diskuze o tom, zda výhody, které Simon má, nemohou být ohroženy či podrývány nevýhodami. „Měli jsme za to, že je to věcí posouzení prezidenta republiky, který o nich věděl, ale také věcí posouzení Senátu, který o nich teď ví,“ vysvětlil.

Pavel Simon
Zdroj: ČT24

Kysela zatím nevidí žádný důvod k tomu, aby prezident Petr Pavel od nominace Pavla Simona ustupoval. „To není situace, kdy na pana doktora Simona vyplouvají informace nebo skutečnosti, které jsme neměli,“ upozornil. To, že to zatím senátoři vyhodnocují takto, je podle něj riziko spojené s každou nominací. 

Prezidentův poradce upozornil, že nejde o žádnou soutěž, kdo vyhraje: zda prezident, nebo Senát. Podle něj je důležité, aby byl kompletní Ústavní soud a aby byl obsazený kompetentními soudci, kteří se těší důvěře. „To je asi účel prezidentova snažení. A předpokládám, že je to i účel snažení Senátu,“ dodal. Plénum má o nominaci Simona hlasovat příští týden.