Na silnicích jsou ročně zraněny stovky motorkářů, kladrubský festival jim pomáhá vyrovnat se s vážnými úrazy

Události: Festival Keep Respect pomáhá zraněným motorkářům (zdroj: ČT24)

Na silnicích letos zahynulo už 36 motocyklistů, o 11 méně než před rokem. Alarmující je ale vysoký počet zraněných, víc než patnáct set, zhruba dvě stě z nich těžce. Návrat do běžného života třeba bez dolní končetiny je obtížný. Jak to zvládat, ukazuje festival v Kladrubech Keep Respect.

Na festival u rehabilitačního ústavu v Kladrubech přijeli bývalí i současní pacienti, ale i ti, kteří zatím žádný úraz neměli a nabízejí pomoc. „Po úrazu se jim změní úplně celý život a potřebují peníze. Takže hlavním smyslem je vybrat peníze, abychom jim mohli do začátku pomoct,“ říká pořadatel festivalu Keep Respect Lumír Kovář.

Pozornost a pomoc jsou letos směřovány k osmnáctiletému Ondřeji Temňákovi. V červnu přišel o dolní část nohy. Řidič osobního auta mu na křižovatce nedal přednost. „Furt nad tím přemýšlím, neustále, skoro každý den, dvakrát i víckrát, furt se mi to zobrazuje,“ popisuje mladík.

Nehodu, kterou nezavinil, měl před rokem také Stanislav Vnouček. I on přišel o část nohy. Protéza mu život výrazně usnadňuje. Teď své zkušenosti předá dalším. „Nemám kotník, nemám koleno, takže se musím učit ovládat dva klouby a učit se chodit,“ říká.

Ročně zemře až sedmdesát motorkářů

Ročně na silnicích zemře téměř sedmdesát motorkářů a víc než sedmnáct set utrpí zranění. Často jde o těžké postižení páteře nebo právě amputace končetin. S osudem se řada z nich těžko vyrovnává.

„Já to vnímám jako obrovský přínos pro takového člověka, který je čerstvě zraněný jako Ondra, že potká někoho, kdo už ví, že život tím handicapem nekončí,“ vysvětluje fyzioterapeutka z Rehabilitačního ústavu Kladruby Štěpánka Kovářová.  

Podle ní je ale kromě takových setkání důležité také rodinné zázemí. Ondřej Temňák ho podle svých slov má. Rodiče i přátelé mu pozornost věnují neustále.