Na letišti v Mošnově probíhají Dny NATO, největší bezpečnostní přehlídka v Evropě

Společným seskokem českých a polských parašutistů s vlajkami v sobotu na letišti v Mošnově na Novojičínsku začaly dvoudenní Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Po oba dny je v osmihodinovém programu připraveno mnoho dynamických ukázek na zemi i ve vzduchu. Kromě toho mohou lidé vidět na zemi řadu atraktivních strojů, mezi nimi poprvé víceúčelový letoun F-35 Lightning II nebo bezpilotní letoun MQ-9 Reaper.

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Na akci se představují armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky ze sedmnácti zemí. Speciální partnerskou zemí je letos Švédsko.  

Bojový stroj F-35 Lightning II italského letectva je prvním letadlem páté generace, které si mohou prohlédnout lidé ve střední Evropě. Mezi vlastnosti, které stroj řadí mezi letouny této generace, patří neviditelnost pro radary, vysoké manévrovací schopnosti nebo víceúčelovost. „Letoun F-35 nese výzbroj i ve zbraňové šachtě, v trupu, takže ji nepotřebuje nést na závěsnici pod křídlem a tudíž má potlačenou radarovou odrazovou stopu,“ přiblížil ČT šéfredaktor časopisu Letectví a kosmonautika Jan Čadil. 

Také bezpilotní americký prostředek MQ-9 Reaper je k vidění na jedné z prvních akcí v Evropě. „Těší nás, že MQ-9 Reaper se prezentuje právě s F-35, protože to je trend budoucnosti. Máme potvrzeno, že F-35 a Reaper se doposud takto společně potkaly jenom na největších veletrzích v Evropě, ale ne na akci pro veřejnost tohoto typu. Reapery měla veřejnost možnost vidět jenom třeba ve zprávách v kontextu různých operací, které probíhaly v Afghánistánu nebo v Iráku,“ řekl předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. 

Dny NATO 2021 (zdroj: ČT24)

Na akci hned ráno dorazily tisíce lidí. V areálu se neustále rozléhá hluk motorů či střelba. Na ploše letiště mohli lidé vidět cizineckou policii v ukázce útoku na letiště nebo přepad v provedení průzkumné skupiny a vrtulníku. Ve vzduchu se předvedly například letouny ze švédské historické letky J32 Jansen a SK 35C Draken.

K vidění je v Mošnově i hasičská technika určená pro extrémní terény a příležitosti. „Máme tady v rámci výstavy závěsný vak pod vrtulník, tisícilitrovou záležitost, kterou letecká služba policie ČR využívá při hašení lesních požárů. Máme tady obojživelná vozidla do těžkého terénu, kterými jsme schopni transportovat hasiče, zachraňované nebo také těžký materiál,“ přiblížil pro ČT zástupce krajského ředitele HZS Moravskoslezského kraje Radim Kuchař.

„V sobotu je to pro přespolní, což víme i zpětně od Českých drah, které sem vypravují vlaky, a neděle je preferována těmi, kteří to mají v bližší dojezdové vzdálenosti. Vážíme si všech, kteří přišli navzdory předpovědi počasí, která ale nevyšla,“ řekl Pavlačík.

Dny NATO (zdroj: ČT24)

Podle původní předpovědi mělo být deštivo. Nakonec v sobotu oblačnost ovlivnila jen některé letecké ukázky. „V dopolední části bylo omezení pro letecké ukázky z důvodu spodní hranice mraků, kdy piloti nemohli dělat takzvané plné displaye po vertikále,“ řekl Pavlačík.

Dny NATO v sobotu navštívilo zhruba třiatřicet tisíc lidí, konečná čísla ale ještě nejsou k dispozici.

Vstup je zdarma, ale vstupenky bylo potřeba pořídit předem

Vstup na dvoudenní akci, která se koná nedaleko Ostravy, je zdarma. V okolí letiště se i letos v sobotu tvořily kolony aut, vzhledem k omezené kapacitě akce ale nebyly tak dlouhé jako v jiných letech. Operátor speciální policejní linky Michal Tichý řekl, že kolony ze všech stran dosahovaly maximálně tří kilometrů.

V minulosti akci navštěvovalo i přes dvě stě tisíc lidí, mnoho i ze zahraničí, zejména z Polska a Slovenska. Loni musely být Dny NATO kvůli koronavirové pandemii bez diváků v místě akce, lidé mohli program sledovat v televizi a na internetu. Letos je počet diváků omezený maximálně na čtyřicet tisíc každý den.

Kvůli kontrole počtu lidí si letos návštěvníci poprvé museli předem pořídit vstupenky. Jsou sice nadále zdarma, ale lidé zaplatili patnáct korun jako servisní poplatek. Musí rovněž mít potvrzení o bezinfekčnosti, tedy očkování proti covidu, prodělání nemoci nebo negativním testu.