Ministerstvo zruší cenovou regulaci alternativních a smluvních taxi

Alternativní a smluvní taxislužby nebudou od ledna 2025 podléhat cenové regulaci. Ta se bude nadále vztahovat pouze na klasické taxi s taxametry, u kterých zákazníci před zahájením cesty neznají konečnou cenu. Ministerstvo financí uvedlo, že rozhodlo na základě sledování trhu, kdy alternativní i smluvní taxislužby nabízejí nižší než regulované ceny.

U klasické taxislužby se konečná cena za přepravu stanovuje až na základě ujeté vzdálenosti podle údajů naměřených taxametrem. Naproti tomu alternativní taxislužba informuje zákazníka o konečné ceně už v okamžiku objednání služby prostřednictvím mobilní aplikace. Také u smluvní taxislužby se cena za přepravu stanovuje předem v uzavřené smlouvě.

„Už teď jezdí alternativní taxi za ceny, které jsou v běžném provozu výrazně nižší než ceny regulované,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Předpokládáme, že po zrušení možnosti cenové regulace alternativní a smluvní taxislužby nedojde k nárůstu cen z důvodů velké konkurence,“ dodal.

Ministerstvo vydalo změnu v cenovém věstníku. O zrušení regulace rozhodlo na základě sledování trhu. Upozornilo, že vývoj bude sledovat i nadále a v případě nutnosti je připraveno regulaci alternativní a smluvní taxislužby znovu zavést.

Ministerstvo financí v současnosti zmocňuje obce k zavedení regulace taxislužby na jejich území formou stanovení maximální ceny. Ze všech obcí tuto možnost podle ministerstva využívají pouze Praha a Brno.