Ministerstvo uznalo dvě odvolání ze zářijových maturit, jeden student díky němu zkoušku složil

Ministerstvo školství vyhodnotilo odvolání, která studenti podali proti výsledkům didaktických maturitních testů z letošního září. Ve většině případů šlo o opravné termíny. Z celkem 369 žádostí ministerstvo uznalo dvě. Jeden žadatel díky tomu ve zkoušce uspěl. Podobný počet žádostí uznalo ministerstvo i vloni, informoval resort. Devět studentů bude moci maturitu opakovat. Celkem maturitu skládalo přes osm a půl tisíce studentů, neuspělo téměř 42 procent z nich.

„Evidujeme 369 žádostí o přezkum k 379 dílčím zkouškám. Dvě žádosti byly vyřízeny kladně, v jednom případě žadatel nově uspěl, byl mu uznán jeden bod. Ve druhém případě byl uznán jeden bod, ale žadatel neuspěl,“ řekla mluvčí ministerstva školství Tereza Fojtová.

Dodala, že devět maturantů bude moci na jaře skládat maturitu znovu, protože se prokázalo, že jejich zkouška byla nějakým způsobem narušená. „Důvodem k opakování zkoušky bývá nejčastěji závažné porušení průběhu zkoušky, příkladem je nefunkční přehrávač, kdy zadavatel není schopen závadu vyřešit, a pouští CD, které se zasekává,“ popisuje možné důvody uznání opakování zkoušky Fojtová.

„Nejvíce žádostí o přezkoumání se týká českého jazyka a literatury, neboť z tohoto předmětu konají didaktický test všichni žáci,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Tereza Fojtová. Celkem 181 studentů se odvolalo kvůli výsledkům testů z češtiny, téměř sto studentů pak kvůli zkoušce z matematiky a anglického jazyka. Jednotky studentů zažádaly o přezkoumání zkoušky z německého, ruského a španělského jazyka.

Minulý rok se odvolalo 509 studentů, stejně jako letos se jen jedinému žadateli podařilo odvoláním překonat bodovou hranici pro úspěšné složení zkoušky. Jedenáct maturantů dostalo možnost složit maturitu znovu.

Z 8588 žáků, kteří letos v září skládali maturitu, neuspělo v didaktických testech téměř 42 procent. Nejméně byli neúspěšní maturanti v matematice, nízkou úspěšnost měli také v cizích jazycích. Studenti mají tři pokusy na složení maturitní zkoušky.