Median: V říjnu by sněmovní volby vyhrálo ANO, SPD by předstihlo Piráty

Volby do sněmovny by v říjnu vyhrálo ANO se ziskem 35 procent hlasů. Proti zářijovému průzkumu si o jeden procentní bod polepšilo. Druhá ODS by získala 13,5 procenta a třetí by skončilo SPD s 10,5 procenta. ODS si polepšila o půl procentního bodu a SPD o procentní bod. SPD oproti září předstihlo Piráty, kteří 2,5 procentního bodu ztratili, v říjnu by získali devět procent hlasů. Do sněmovny by se dostaly ještě STAN a TOP 09 se šesti procenty. Vyplývá to z říjnového volebního modelu, který zveřejnila agentura Median.

Median uvedl, že strany sněmovní opozice (ANO, SPD) nadále posilují. Zároveň podotkl, že zatímco v září ztrácely především strany, které kandidovaly v koalici SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), v říjnu si pohoršili mimo jiné Piráti a STAN. 

Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do sněmovny zůstali v říjnu sociální demokraté (SOCDEM, dříve ČSSD) i lidovci, obě uskupení by získala 3,5 procenta hlasů. Agentura ale upozorňuje, že u stran, které se pohybují kolem pětiprocentní hranice, tedy u STAN, TOP 09, SOCDEM a KDU-ČSL, je její překonání nejisté. Statistická odchylka činí půl procentního bodu u malých stran a až 3,5 procentního bodu u těch největších.

Volební účast

Ochota zúčastnit se sněmovních voleb se oproti září nezměnila. Voleb by se v říjnu určitě zúčastnilo 55,5 procenta respondentů, dalších 10,5 procenta dotázaných účast zvažuje. Naopak k volbám by určitě nešlo 28,5 procenta lidí, 5,5 procenta uvedlo, že by spíše nešlo. Účast ve volbách v říjnu 2021 byla 65,43 procenta.

Jistých svou účastí i volenou stranou si bylo v říjnu 54 dotázaných, třicet procent si je jisto svou účastí, ale zatím tito lidé nejsou pevně rozhodnuti o tom, kterou stranu by volili. Účastí ani volenou stranou si není jistých třináct procent respondentů. „S ohledem na nezakotvenost poloviny voličů není vhodné predikovat, která ze stran se ziskem okolo pěti procent by se nyní dostala do Poslanecké sněmovny,“ upozornil Median.

Autory výzkumu zajímal i voličský potenciál a volební jádro jednotlivých politických subjektů. Pokud by ANO získalo hlasy od všech voličů, kteří ho plánují volit a nevylučují účast ve volbách, získalo by čtyřicet procent hlasů. Volební jádro ANO, tedy těch, kteří si jsou jistí účastí i výběrem dané strany, je na úrovni 26 procent. Volební jádro ODS bylo v říjnu na úrovni 8,5 procenta a potenciál na 21 procentech. Třetí nejvyšší potenciál, 17,5 procenta, mají Piráti, jádrových voličů zaznamenali 5,5 procenta. U SPD je volební jádro 6,5 procenta a potenciál 13,5 procenta.

Průzkum se uskutečnil od 3. října do 31. října a zúčastnilo se ho 1016 lidí starších osmnácti let.