Máme splněno 138 úkolů z 657, hlásí Babiš po roce od sestavení vlády

Události ČT: Uplynul rok od sestavení vlády (zdroj: ČT24)

Ministři vlády premiéra Andreje Babiše (ANO) den po velkých protivládních demonstracích bilancovali plnění úkolů z programového prohlášení. Tento týden to bude totiž rok od nástupu ministrů do úřadu. Zároveň čeká ve středu menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD hlasování o nedůvěře. Celkem si kabinet stanovil 657 úkolů. Podle premiéra je hotová zhruba pětina z nich.

Nejvíc úkolů má v programovém prohlášení vlády ministerstvo dopravy, a to 91. Nejčastěji jde právě o modernizace nebo stavby nových úseků dálnic. I přesto, že podle statistik tento resort plní svoje úkoly v termínu, došlo v dubnu ke jmenování nového ministra. „Úspěchy máme, pokud jde o zahajované stavby, takže si myslím, že jsme úspěšní,“ řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

A stejně svoji práci hodnotí i další ministři. Podle šéfa zemědělství bude teď největší výzvou naplnění slibů ohledně boje se suchem. „Zavázali jsme se k tomu, že v průměru do konce volebního období to bude jeden rybník, půl kilometru vodovodu denně,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Ministryně pro místní rozvoj zase pochválila zlepšené čerpání peněz z Evropské unie. Její resort splnil už 30 procent úkolů. „Čerpáme, podařilo se nám to zrychlit, vyjednáváme s Evropskou komisí, v reportu nebyla jediná negativní priorita, vedeme si celkem dobře,“ pochválila svůj resort Klára Dostálová (za ANO).

„Je potřeba si zapamatovat to číslo 657 úkolů. Sobotkova vláda měla 111, takže šestkrát méně, než máme,“ zdůraznil premiér Babiš. Nově chce vyhodnotit plnění každých šest měsíců. Dojít má i k revizi úkolů.

„Úkolů je splněno 138 a taky jsme si řekli, že úkoly musíme zaktualizovat, protože ne všechny se dají z objektivních důvodů splnit. V běhu je 493 úkolů,“ dodal premiér.

Pochvalu za plnění vládních slibů za první rok si kabinet vysloužil i od komunistů, kteří vládě umožnili získat důvěru. „V ten první rok si myslím, že byly naplněny, pokud jde o ten rok následující, tam samozřejmě očekávám, že ve státním rozpočtu budou vyčleněny prostředky na nákup vodohospodářských zařízení,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Chybějící reformy a úplatky voličům, hodnotí práci vlády opozice

Opozice má ale jiný názor. Podle ní je i nedělní demonstrace důkazem, že existuje řada lidí, kteří mají na fungování vlády odlišný pohled. „Kde je zjednodušení daní, které vláda slibovala, opakovaně žádné není, a žádné není ani na stole,“ namítl předseda ODS Petr Fiala.

„Vláda sice dala nějaké dárky, balíčky, ale své programové prohlášení neplní. Sněmovna zaúkolovala vládu s přesným harmonogramem zvýšení platů učitelům, to se nestalo,“ reagoval předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Jediné kroky, které činí, jsou populistické rozhazování peněz na všechny strany, ať už je to třeba rušení karenční doby, které stojí státní rozpočet miliardy, ať už jsou to slevy na jízdném,“ uvedla místopředsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová.

Bilancovat rok fungování menšinového kabinetu ANO a ČSSD chtějí někteří ministři i opozice také ve středu ve sněmovně. A to během mimořádného jednání, kdy se část poslanců pokusí kabinetu vyslovit nedůvěru.