Babiš: Vláda se kvůli demonstracím měnit nebude. Češi nemají důvod protestovat, mají se skvěle

Babiš: Vláda se kvůli demonstracím měnit nebude (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) znovu odmítl požadavky občanů, kteří proti němu protestují a žádají jeho demisi. Na konferenci v Bratislavě prohlásil, že v Česku se nebude měnit vláda na základě demonstrací. Lidé podle něj demonstrují proti věcem, které „nejsou a ani nebudou pravdivé“ a k protestům tak není důvod.

„Česká republika není Slovensko. V České republice se nebude měnit vláda na základě demonstrací,“ reagoval Babiš a připomněl, že jeho hnutí vyhrálo volby. „Lidé mají právo demonstrovat, akorát demonstrují na základě věcí, které nejsou pravdivé a které ani nebudou pravdivé,“ uvedl.

Na Slovensku po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky a po vlně mohutných protivládních demonstrací rezignoval premiér Robert Fico (Smer-SD) a do čela vlády se postavil jeho stranický kolega Peter Pellegrini. 

Babišovo srovnání Česka se Slovenskem proto vzbudilo pozornost. „Já nevím, co je na tom taktního nebo netaktního,“ reagoval premiér na dotaz, zda je vhodné taková slova pronášet v Bratislavě po boku slovenského premiéra.

„Není žádný důvod, aby lidi protestovali, protože se mají skvěle,“ řekl také Babiš. „Chápu, že jsou protesty, já to akceptuji. V tomto prostoru je plno nepravd. Za to období, co jsem v politice, se nashromáždilo ohromné množství lží,“ řekl. Střet zájmů, na který upozorňuje návrh auditu Evropské komise a kvůli němuž demonstranti volají po jeho rezignaci, Babiš označil za „naprostou hloupost“.

Premiér se také domnívá, že jeho demisi chtějí lidé, kteří „prohráli volby“. Zpochybnil i počet účastníků úterní demonstrace na Václavském náměstí. Podle něj tam nebylo 120 tisíc lidí, ale jen 70 tisíc. Později upřesnil, že podle informací ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) na demonstraci bylo v 18:30 asi 70 tisíc lidí a na konci demonstrace 90 tisíc. Dodal, že pouze interpretoval informace od ministra vnitra a policie. Policie však odhady o počtu účastníků demonstrací nezveřejňuje. 

„Mě zaráží, že pan premiér vystupuje stále víc jako papaláši před rokem 1989. To, jakým způsobem se staví k protestům občanů, je podle mého soudu naprosto nepřijatelné,“ reagoval místopředseda ODS Martin Kupka. 

Babiš: Jsem obchodník, ne politik

Český premiér na konferenci v Bratislavě také lákal do země investory. „České republice se daří. Jsme nejlepší nejen v regionu, ale v celé Evropě. Pokud chcete investovat, (Česko) je nejlepší místo, je to místo budoucnosti,“ řekl na konferenci věnované mladým podnikatelům a talentům.

Babiš uvedl, že se necítí jako politik, ale jeho profesí je obchodník. Vstup do politiky se svým hnutím ANO zdůvodnil snahou o potírání korupce. Uvedl rovněž, že mnohokrát litoval, že se stal politikem, označil to za katastrofu pro svoji rodinu. Připomněl, že kvůli zákonu o střetu zájmů převedl svůj majetek do svěřenského fondu. Podle návrhu auditu Evropské komise ale firmy skrze fondy ovládá dál.

Česko podle Babiše neplánuje na rozdíl od Slovenska převzít euro, protože eurozóna podle něj potřebuje změny. Dodal, že v eurozóně nemají co dělat Řecko a Itálie, které by ji měly opustit, pokud neuskuteční potřebné reformy.

Evropská unie stojí podle Babiše na křižovatce, a to i v souvislosti s vystoupením Británie z EU či migrací. Uvedl, že brexit bez dohody by byl problémem nejen pro Británii, ale i zbývající členské země EU. Kritizoval, že Evropská komise navrhuje zvýšit unijní rozpočet v době brexitu a kritizoval hospodaření.

Úvodní panelové diskuse s Babišem se nezúčastnil slovenský premiér Peter Pellegrini, jak původně ohlásili organizátoři konference. Spolu s Babišem na konferenci vystoupil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Na vyslovení nedůvěry většina zatím není

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček se nechtěl k premiérovým výrokům vyjadřovat. V sobotu ho ale znovu ujistil, že při případném hlasování o nedůvěře by vládní sociální demokraté vládu podrželi. „Pokud jsme v koalici, tak nevidím důvod, abychom hlasovali proti vládě,“ uvedl Hamáček.

Také komunisté na programové konferenci výraznou většinou podpořili další toleranci Babišova kabinetu. „Hlasovali jsme pro důvěru vládě, byť je menšinová, a máme před sebou hodnocení plnění našich sedmi bodů,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Pět opozičních stran se ve čtvrtek radilo, jestli a případně kdy vyvolají hlasování o nedůvěře vládě. Většinu ale nemají, a proto váhají. „Chcete-li vyslovovat nedůvěru vládě, musíte na to mít hlasy a ty v tuto chvíli nemáme,“ připustil předseda Pirátů Ivan Bartoš. 

„Budeme vyvolávat hlasování v okamžiku, kdy za ním opravdu bude naděje na změnu. Nechceme neodpovědné gesto, které nic nepřinese,“ podotkl Kupka z ODS.

Při případném hlasování o nedůvěře by pravicovým a středovým stranám pomohla i SPD. „SPD nepodporuje vládu, kde je členem ČSSD, která dlouhodobě poškozuje Českou republiku,“ uvedl šéf hnutí Tomio Okamura. I v případě podpory SPD ale mají opoziční strany dohromady jen 87 poslaneckých hlasů, k vyslovení nedůvěry jich potřebují aspoň 101.