„Máme toho dost!“ Demonstranti požadovali demisi Benešové i Babiše

Na Václavském náměstí v Praze se konala další ze série demonstrací za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Organizátoři požadují také odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). Akci pořádala iniciativa Milion chvilek pro demokracii.

„Vadí nám, že premiér vyměnil ministra spravedlnosti den poté, co jej policie navrhla obžalovat,“ prohlásil šéf iniciativy Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář. Jako další témata protestu zmínil pověst Benešové, nebo premiérovy slovní útoky na nejvyššího státního zástupce.

Minář přednesl požadavky demonstrantů. Prvním je demise ministryně Benešové a zavedení pojistek pro nezávislost justice. Druhým je vrácení dotací, které Agrofert dostal neprávem. Třetím je konec dalších dotací, daňových úlev nebo státních zakázek pro Agrofert. Za čtvrté Minář požaduje, aby se Babiš zbavil médií a za páté, aby premiér podal demisi. 

„Pokud premiér hází peníze z dotací a zakázek do své kapsy, tak ty někde chybí. Chybí na platy učitelů, sestřiček, na sportování našich dětí, opravy silnic nebo sociální služby,“ prohlásil další řečník, šéf Transparency International David Ondráčka.

Na demonstraci vystoupili také organizátoři protestů v regionech. Vyzývali především k aktivitě, k účasti na jednáních zastupitelstev nebo ke vstupu do politiky.

Z pódia promluvili i herci. „Dostali jsme se do absurdní situace, kdy stát řeší, jestli bude hájit premiéra, aby mohl porušovat pravidla, nebo jestli stát bude hájit pravidla, aby je nemohl porušovat nikdo,“ prohlásil Ivan Trojan.

Události: Demonstrace za nezávislost justice (zdroj: ČT24)

Politolog Michal Klíma z Metropolitní univerzity srovnal demonstraci s loňskými protesty proti vládě Roberta Fica na Slovensku „Občanská společnost se emancipuje vůči klientelistickým stranám a politikům, kteří jsou spojeni s mafií. To bylo typické pro Polsko a u nás částečně před rokem 2013. Teď je to dle mého názoru občanský protest proti jakémusi oligarchickému způsobu vládnutí,“ řekl v ČT. Dodal, že Babiš jako jeden z největších českých podnikatelů založil „firemní“ stranu, stanul v čele vlády a to podle něj „vytváří vážné poruchy v demokratickém systému brzd a protivah“.

Zaplněné náměstí

Václavské náměstí bylo plné. Na transparentech nejčastěji stály požadavky na demisi Benešové a Babiše. Místopředseda iniciativy Milion chvilek pro demokracii Benjamin Roll na úvod zmínil, že na demonstraci přijeli lidé z více než patnácti set obcí. Minář doplnil, že příští demonstrace se uskuteční na Letné.

To už je fakt špatné, když i Brno jede do Prahy.
Hana Strašáková
spoluorganizátorka protestů z iniciativy Společně Brno

Komentátor MF Dnes Miroslav Korecký ve vysílání ČT připomněl, že i velký počet účastníků je třeba zasadit do kontextu: „V parlamentních volbách hnutí ANO dostalo milion a půl hlasů. Když k tomu přidáme zbylé dvě strany, počítáme-li do této vládní většiny sociální demokracii a komunisty, tak je to dva a čtvrt milionu hlasů, takže to je 23 plných Václaváků.“

Podpora z divadel

Podporu protestům vyjádřila některá pražská divadla: například Dejvické divadlo, Divadlo Na zábradlí či Divadlo Na Jezerce. Na zábradlí či v Dejvicích dokonce kvůli úterní akci přesunuli začátek představení.

„Rozhodli jsme se tak i po dohodě s pozvanými hosty proto, že na 18:30 svolává spolek Milion chvilek v rámci kampaně Milion chvilek pro demokracii demonstraci na Václavské náměstí. A vzhledem k tomu, že demokracie bude zároveň jedním z témat úterní Co.medie, rádi bychom umožnili těm, kteří mají vstupenku na setkání s hosty Martina Myšičky a zároveň by rádi vyjádřili svůj postoj na demonstraci, aby se, podobně jako my, mohli zúčastnit obou akcí. Věříme, že toto naše rozhodnutí přijmete s pochopením,“ napsalo Dejvické divadlo na svém Facebooku.

Protest navazuje na demonstrace, které se konaly v uplynulých týdnech. Začaly poté, co se ministryní spravedlnosti stala Benešová. Výměna na postu přišla krátce poté, co policie uzavřela vyšetřování kauzy Čapí hnízdo a předala ji státním zástupcům.