Opozice zřejmě s vyslovením nedůvěry neuspěje. „Ale chceme důkladnou diskusi o vládní politice“

Události, komentáře: Kdo chce svrhnout vládu – a proč (zdroj: ČT24)

Piráti si podle jejich místopředsedy Radka Holomčíka ani nepřipouštějí, že by mohli v příštím týdnu uspět s pokusem vyslovit vládě nedůvěru. Postoj ČSSD považují za zcela jasný. Doufají ale, že na mimořádné schůzi rozpoutají hlubší debatu o působení vlády. Kabinet bude mít proti sobě zřejmě 87 hlasů. Pro nedůvěru vládě totiž budou hlasovat i poslanci SPD, uvedl v Událostech, komentářích poslanec Jan Hrnčíř. Hnutí vadí hlavně účast sociálních demokratů ve vládě.

Poslanci by se měli sejít v příštím týdnu, aby hlasovali o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše. Pět opozičních stran – ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN – oznámili v pátek, že svolání mimořádné schůze iniciují kvůli návrhu auditní zprávy, která se týká společnosti Agrofert, evropských dotací, které dostává, a jejího vztahu k premiéru Andreji Babišovi (ANO).

Místopředseda Pirátů Radek Holomčík ale v Událostech, komentářích připustil, že je opozice předem přesvědčena, že v hlasování neuspěje a vláda se udrží. „Pokud sociální demokracie prohlašuje, že podpoří vládu, nevidím prostor pro tyto úvahy,“ řekl.

Menšinová vláda by na své straně měla mít hlasy ANO a ČSSD. Sociální demokraté ještě budou mít v pátek jednání republikového předsednictva, jejich představitelé ale již ujistili, že nebudou hlasovat proti vládě. Opozice je přesvědčit nedokázala, byť se místopředseda Pirátů nad postoji ČSSD podivil.

„Kdybychom byli v tak nedůstojné pozici jako ČSSD – jak se jejich koaliční partner vůči nim nezřídka zachovává – prostě bychom v takové vládě nebyli,“ podotkl Holomčík. 

Komunisté, kteří vládu zatím podporovali, ještě konečné stanovisko nesdělili, ale aby kabinet padl, museli by aktivně hlasovat proti němu. Opozici by nestačil ani jejich odchod ze sálu, nebo kdyby se zdrželi.

SPD by podpořila vládu bez ČSSD, současnou koalici nikoli

Proti vládě bude naopak hlasovat SPD, i když tentokrát – na rozdíl od minulého hlasování o nedůvěře loni na podzim – se na svolání mimořádné schůze aktivně nepodílela. Podle poslance SPD Jana Hrnčíře vláda důvěru hnutí nemá, i když s ní ve sněmovně občas hlasuje.

„Podporujeme některé návrhy, které mají lidem zlepšit život. Na druhé straně, pokud se bude hlasovat o nedůvěře vládě, pro tuto vládu hlasovat nebudeme, to znamená, vyslovíme nedůvěru,“ řekl Hrnčíř. Zdůraznil přitom, že poslanci SPD často hlasují „i s jinými stranami“.

Zopakoval ale argumenty předsedy SPD Tomia Okamury, že za hlavní problém kabinetu považuje hnutí nikoli Andreje Babiše, nýbrž menší koaliční stranu ČSSD. SPD by tedy podle Hrnčíře byla ochotna podpořit „vládu odborníků“, na které by se sociální demokraté nepodíleli.

K tomu, co obsahuje návrh auditní zprávy Evropské komise o Agrofertu, se staví Okamurovo hnutí zdrženlivě.

„Z Evropské komise přišel návrh auditní zprávy. České orgány se musí vyjádřit. České orgány mohou domněnky nebo skutečnosti, které se ve zprávě nachází, vyvrátit, což je možné,“ uvedl Jan Hrnčíř.

SPD by podle něj mohla změnit postoj, „pokud by se ukázalo, že státu vznikla škoda jednáním konkrétních lidí, museli bychom vracet prostředky“. Ale ani tehdy by to nebylo automatické. „Je to otázka míry provinění, ale dokázal bych si představit, že by naše podpora být nemusela. Respektujeme, že hnutí ANO vyhrálo volby, že má právo sestavit vládu,“ dodal poslanec SPD.

Schůze bude nejspíše ve středu

Mimořádná schůze, kde se bude hlasovat o nedůvěře vládě, má již týden předem takřka jistý výsledek, opozice ji přesto nepovažuje za zbytečnou.

„Chceme jednat o důvodech, proč tuto vládu nepodporujeme – abychom mohli říct, vadí nám konkrétní věci, a aby k nim proběhla diskuse. Budeme se snažit do diskuse vtáhnout i ministry, abychom alespoň částečně donutili vládu začít řešit důležité věci, které neřeší,“ nastínil Radek Holomčík.

Lídři pěti opozičních stran oznámili, že se v pátek obrátí na předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) tak, aby mohl svolat mimořádnou schůzi na příští týden. Hlasovat o nedůvěře ještě na konci tohoto týdne politici nechtěli, aby mohl být u hlasování premiér Babiš – ten stráví čtvrtek a pátek na Evropské radě v Bruselu. Radek Vondráček řekl ČT, že mimořádná schůze začne s největší pravděpodobností příští středu v 10 hodin.