Opozice chce příští týden hlasovat o nedůvěře vládě. ČSSD se k ní nepřipojí

Události: Opozice chce hlasovat o nedůvěře vládě (zdroj: ČT24)

Opoziční strany chtějí vyslovit nedůvěru vládě Andreje Babiše. Sněmovna by se proto měla k hlasování sejít v týdnu od 24. června. Podpisy poslanců, které jsou ke svolání mimořádné schůze nutné, předá opozice předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) v pátek, uvedl šéf opoziční ODS Petr Fiala. Podle předsedy poslaneckého klubu vládní ČSSD se žádný z jejích poslanců nechystá opozici podpořit.

Poté, co se na veřejnost dostal obsah návrhu jedné z auditních zpráv, které připravila Evropská komise a týkají se Agrofertu a jeho činnosti ve vztahu jednak k evropským dotacím, jednak k premiéru Andreji Babišovi (ANO), vyzývala opozice vládu, aby sama požádala o důvěru. Když to Babiš odmítl, přichází nyní část opozičních stran s návrhem na vyslovení nedůvěry.

„Tato vláda s tímto premiérem dlouhodobě poškozuje dobré jméno České republiky doma i v zahraničí. Proto považujeme tento krok za důležité nejenom politické, ale i morální gesto. Je potřeba, aby každý poslanec řekl, zda tato vláda s tímto premiérem, který je ve střetu zájmů, který není schopen řešit problémy občanů této země, má jeho důvěru,“ řekl předseda KDU-ČSL Marek Výborný po schůzce zástupců pěti opozičních stran, kteří jednali o možnosti iniciovat hlasování o nedůvěře.

Fiala: Máme potřebné množství podpisů ke svolání schůze

Podle předsedy největší opoziční strany ODS Petra Fialy by se měla mimořádná schůze, na které se bude o nedůvěře hlasovat, uskutečnit v příštím týdnu, tedy po 24. červnu.

„Máme k dispozici potřebné množství podpisů, aby byla schůze svolána. Tyto podpisy předložíme předsedovi Poslanecké sněmovny v pátek, aby mohl na příští týden svolat takovou schůzi,“ upřesnil.

Fiala po jednání opozičních stran: „Máme k dispozici potřebné množství podpisů“ (zdroj: ČT24)

Pět opozičních stran, jejichž zástupci se sešli, ale nemá ve sněmovně ani zdaleka většinu. Snaží se tedy apelovat i na další partaje, aby se rovněž postavily proti vládě. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše jde jednak o vládní ČSSD a jednak o SPD, která se již vyjádřila, že nedůvěru vládě vysloví, nikoli však kvůli Babišovi, nýbrž kvůli činnosti sociální demokracie.

Stanovisko SPD potvrdil i předseda jejích poslanců Radim Fiala. „SPD bude hlasovat pro nedůvěru této vládě z důvodu neúčasti ČSSD. Jsme připraveni jednat o další vládě,“ vzkázal.

ČSSD se k opozici nepřidá

V pátek se sejde předsednictvo ČSSD a mělo by se rozhodnout o dalším postupu. „Dáváme možnost sociální demokracii, aby si ujasnila svoji pozici a ke svolání se v pátek připojila,“ řekl Bartoš. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová dodala, že chce opozice oslovit také konkrétní poslance sociální demokracie, „aby se přidali k nám a vyslovili nedůvěru vládě“.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka ale předem odmítl, že by strana skutečně mohla jít proti Babišovi. Žádný sociálnědemokratický poslanec nedal podle něj na jednání klubu najevo, že by chtěl hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě. „Nemyslím, že za týden se to nějak změní. Myslím, že tam bude 15 našich hlasů možno garantovat,“ řekl Chvojka. Česká, že na jednání předsednictva sice „určitě nějaká diskuse bude“, ale neočekává, že by se pozice strany zásadně změnila.

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš pak odmítl, že by s ním souvisel jakýkoli problém. „Odmítám rétoriku, že je nějaký problém s Babišem ohledně auditu. Žádný problém není a žádný problém ani nikdy nebyl,“ řekl. Krok opozice vnímá tak, že „opozice nemá žádné nápady, žádný program, jenom Antibabiš“.

Ocenil však, že by mělo být hlasování o nedůvěře vlády příští týden, a nikoli již tento týden, kdy bude ve čtvrtek a pátek v Bruselu – připadne podle Babiše naopak na termín ročního výročí od jmenování vlády. „Příští čtvrtek to je přesně rok, co byla jmenována vláda s ČSSD a v pondělí budeme projednávat kromě rozpočtu vyhodnocení 655 úkolů všech resortů, jak je to v programovém prohlášení,“ uvedl.

I kdyby opozice nenašla dost hlasů, není to podle Rakušana o plácnutí do vody

Vláda je v současnosti menšinová, tvoří ji ANO a ČSSD, které mají dohromady 93 z dvou set poslanců. Dalších patnáct hlasů jí pak dodává KSČM, která kabinet toleruje a vyžaduje od něj plnění některých programových bodů. Opozice by k vyslovení nedůvěry potřebovala mít na své straně nadpoloviční většinu poslanců, jinak je její snaha odsouzena k neúspěchu.

Komunisty přitom opozice podle Fialy neosloví. „Je to nejvěrnější spojenec Andreje Babiše, pevná součást vládní koalice, pro mě to je někdy nerozlišitelná frakce ANO. Tam je debata zbytečná,“ míní. Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček však uvedl, že o pozici KSČM bude ještě jednat výkonný výbor.

Předseda nejmenšího sněmovního uskupení STAN Vít Rakušan však zdůraznil, že ani tak opoziční strany hlasování o nedůvěře nevnímají „jako plácnutí do vody“. Zásadní pro ně je i to, že na mimořádné schůzi bude muset být Andrej Babiš osobně přítomen.

Opozice reaguje na návrh auditní zprávy Evropské komise ohledně střetu zájmů předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Podle návrhu, který unikl na veřejnost, má Babiš nadále vliv na koncern Agrofert, který vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů, a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo podle předběžné zprávy vracet do unijního rozpočtu asi 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Babiš se ke zprávě vyjádřil ve sněmovně, kde odmítl, že by vracení peněz hrozilo. „Není pravda, že kvůli mně by se mělo něco vracet,“ zopakoval i po prohlášení opozice, že vyvolá hlasování o nedůvěře. V minulosti zpochybňoval také kompetentnost auditorů, kriticky se k textu vyjádřili i někteří další vládní politici.