Hlasování o nedůvěře vládě je nezbytný úkol opozice, říká Kupka. Schůze může být příští středu

Události, komentáře: Opozice chystá pokus o svržení vlády (zdroj: ČT24)

Pět opozičních stran oznámilo, že ve sněmovně vyvolají hlasování o nedůvěře vládě. Reagují tak na návrh auditní zprávy Evropské komise ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). „To téma je tak vážné, že je to pro opozici nezbytná součást jejího základního úkolu,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka, který byl hostem pořadu Události, komentáře.

Strany ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN už ohlásily, že mají dostatečný počet podpisů pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě, předsedovi sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) je ale předloží až v pátek.

Předseda dolní komory a místopředseda hnutí ANO uvedl, že schůze by se mohla konat příští středu. „Už jsem se předběžně bavil s předsedy klubů, asi by bylo dobré, aby byl přítomen i premiér a zřejmě takovým průnikem je středa. Takže jestli podle plánu obdržím padesát podpisů, tak ve středu v deset hodin svolám mimořádnou schůzi,“ řekl Vondráček.

Pro vyslovení nedůvěry vládě je třeba 101 hlasů, proto by pětice stran potřebovala pro úspěch i hlasy dalších sněmovních frakcí. Podle Kupky je ale hlasování na místě v každém případě.

„Nám jde o to, aby každý poslanec z vládní koalice sám za sebe vystoupil a řekl Ano, anebo Ne, pro mne vláda vedená premiérem Andrejem Babišem má, nebo nemá důvěru,“ vysvětlil.

Komunističtí poslanci, kteří menšinovou vládu tolerují, požádají o stanovisko výkonný výbor strany a následně dají stanovisko jako klub. „Máme v pátek jednání výkonného výboru, který projedná tu situaci a dá případné doporučení,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

„Je jasné, že poslanci a poslankyně v klubu KSČM budou respektovat doporučení výkonného výboru,“ doplnil Kováčik. „Osobně na něm řeknu, že bych doporučil, aby se vyslovili proti návrhu na vyslovení nedůvěry.“

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše opoziční strany oslovily SPD a ČSSD, zda by byly ochotny hlasovat proti kabinetu. Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka uvedl, že na jednání předsednictva mohou zaznít opačné názory, ale očekává, že převáží názor ve vládě zůstat. Místopředseda SPD Radim Fiala pak uvedl, že hnutí bude hlasovat proti kabinetu, avšak nikoli kvůli premiérovi, ale kvůli účasti ČSSD.

Kluby pětice opozičních stran a SPD čítají celkem 87 poslanců. Vládní strany ANO a ČSSD mají dohromady 93 poslanců, klub KSČM má 15 členů a pět poslanců je nezařazených.

Z dosavadních 14 pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl pouze jediný. V roce 2009 Poslanecká sněmovna vyjádřila nedůvěru koalici ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Premiérem byl tehdy Mirek Topolánek a Česká republika v té době předsedala Evropské unii.

Podle návrhu auditní zprávy Evropské komise, který zveřejnila média, má Babiš nadále vliv na koncern Agrofert, který vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů, a současně má jako premiér vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo podle předběžné zprávy vracet do unijního rozpočtu asi 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.