Lze volně cestovat mezi Českem, Rakouskem a Maďarskem, rozhodla vláda

Události: Češi mohou volně cestovat mezi Českem, Rakouskem a Maďarskem, rozhodla vláda (zdroj: ČT24)

Od pátečních 12:00 se zcela uvolnilo cestování mezi Českem, Rakouskem a Maďarskem. Po konzultacích s danými zeměmi o tom rozhodla vláda. Jednání s Německem dále pokračují, Češi se mohou z Německa od poledne vracet bez povinnosti testu na koronavirus. Na německé straně ale dále trvají stávající podmínky, uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Vláda rovněž schválila, že letadla ze zemí Evropské unie mohou od pátku přistávat na všech letištích v Česku.

„Je to podle toho semaforu, který jsme avizovali a bude platit od 15. června. Tyto země jsme ale urychlili. Potřebujeme se vrátit do normálu a může být prospěšné pro Českou republiku, když přijedou obyvatelé těchto zemí a budou u nás utrácet peníze,“ uvedl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO).

„Já bych pouze poukázal na to, že v případě Německa dochází k úpravě na naší straně. Takže bych občanům doporučil, aby sledovali informace o podmínkách, které má zatím platné Německo,“ doplnil Petříček. 

Zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš v Událostech řekl, že nikomu z českých občanů nebude ze strany Německa zakázán vstup do země. Oznámilo to už například Sasko. Diplomaté však dodávají, aby Češi nepodceňovali epidemiologickou situaci a do Německa přijížděli jenom v nejnutnějších případech. 

Omezení pro cesty na Slovensko byla zrušena od čtvrtka. Vlády hranice uzavřely v březnu kvůli šíření koronaviru nového typu.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Z okolních zemí zatím zvláštní režim zachovává Polsko. Podle Petříčka platí, že od poloviny června budou upraveny podmínky pro vstup do České republiky z polské strany. Nicméně z Polska zatím nemá vláda žádnou novou informaci. „Polská vláda zatím nestanovila ani termín, kdy je ochotná se přidat ke střední Evropě v otevírání hranic,“ vysvětlil. 

Maďarsko své hranice otevřelo již od 08:00, čtyřhodinový rozdíl podle Petříčka neměl přinést problémy, protože už mezi zeměmi platil volný pohyb po dobu 48 hodin. Andrej Babiš uvedl, že Maďaři usilovali o otevření hranic už od čtvrtka. Česko a Slovensko ale chtěly demonstrovat, že jsou si nejbližší, otevřely tak dříve. „My jsme chtěli dodržet tradici, že jsou si Češi a Slováci nejbližší,“ uvedl.

Z EU mohou do Česka letadla na všechna letiště

Vláda také schválila, že letadla ze zemí Evropské unie mohou přistávat na všech letištích v Česku. Ruší se tak omezení příletů pouze na letiště v Praze, Brně, Ostravě, Karlových Varech a Pardubicích. Na letištích ale budou zachovány hraniční kontroly, opatření bude platit do konce června.

Při cestování letadly totiž podle vlády trvá závažná hrozba rozšíření epidemie koronaviru v Česku. Policie by měla kontroly na letištích provádět „flexibilním způsobem přiměřeným aktuální hrozbě v závislosti na vývoji situace“, uvádí schválený materiál.

Spoje do ciziny začnou obnovovat také pozemní dopravci. České dráhy první vlaky do zahraničí obnovily už od 25. května na trase mezi Prahou a Berlínem, kde dosud vypravují tři páry vlaků denně. Další mezinárodní spoje přibudou v příštím týdnu. Od pondělí začne jezdit několik prvních spojů na Slovensko, o den později pak už ČD počítají s téměř plným provozem vlaků k východním sousedům.

Další posílení mezinárodního provozu dráhy plánují na další týden. Od 15. června bude obnoven povoz vlaků z Prahy do Lince a také z Prahy přes Vídeň do Štýrského Hradce. O den později budou vlaky ze Štýrského Hradce jezdit přes Prahu až do Berlína. Dráhy dále posílí i spoje do Německa.

Od 14. června obnoví plný provoz linky Praha –⁠ Berlín –⁠ Hamburg/Kiel a od 15. června také spoje mezi Chebem a Norimberkem. Linka z Prahy do Mnichova bude kvůli výluce na trati obnovena až v červenci, do té doby bude jezdit pouze do Plzně.

Vláda původně plánovala uvolnění na hranicích až v polovině června

Dosud mohli čeští občané bez povinnosti předkládat negativní test na koronavirus navštívit Slovensko a Maďarsko, museli se ale do 48 hodin vrátit zpět. V případě delších pobytů nebo cest do jiných zemí bylo nutné předložit negativní test na koronavirus nebo nastoupit do dvoutýdenní karantény.

Česko původně plánovalo uvolnit cestování od 15. června. Premiér Babiš se ale tento týden dohodl se svým slovenským protějškem Igorem Matovičem na otevření česko-slovenské hranice už od čtvrtka. Rakousko také od čtvrtka zrušilo kontroly na svých hranicích s výjimkou přechodů do Itálie, takže Češi už nemusí při vstupu do alpské republiky předkládat potvrzení o tom, že nejsou koronavirem nakaženi.