Letos zemřelo na silnicích předběžně 467 lidí. Rok by mohl být jedním z nejméně tragických v historii

V roce 2022 zahynulo při dopravních nehodách na silnicích podle předběžných údajů policie 467 lidí. Číslo ale není konečné. Nejsou v něm započítány případné oběti silvestrovských nehod, ale zároveň policisté upozornili, že by se bilance mohla naopak i zlepšit. V několika případech z listopadu by měla až pitva ukázat, zda nebyla příčina úmrtí jiná.

Letošní bilanci tragických nehod zásadně vylepšil prosinec. Bez posledního večera zahynulo za měsíc 32 lidí, což bylo o třetinu méně než loni. Na Silvestra se zatím stala jedna smrtelná nehoda, když ve Zlonicích na Kladensku zahynul po střetu s osobním autem motocyklista, uvedla policejní mluvčí Michaela Richterová. Konečný údaj za prosinec i celý rok obvykle policie zveřejňuje v první polovině ledna.

Konečný počet obětí nehod v roce 2022 by ale mohl být i nižší než 467, což policie označuje za orientační údaj. „V listopadu se budou některé smrtelné dopravní nehody odepisovat, protože nám došly výsledky pitev. Číslo teoreticky může být nižší,“ řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Mezi usmrcené při nehodách se totiž nezapočítávají například lidé, jejichž smrt způsobil zdravotní problém, který nehodě předcházel nebo ji třeba i zavinil.

Kdyby se ale počet 467 úmrtí při dopravních nehodách potvrdil, bylo by to mírné zlepšení proti minulému roku i většině předchozích s výjimkou roku 2020, kdy ale provoz zásadně zeslábl v důsledku covidových omezení. Loni bylo obětí 470, předloni 460.

Oproti minulému roku klesl také počet dopravních nehod, u nichž zasahovala policie. Bylo jich zhruba o jedenáct stovek méně – přes 98 tisíc. Zranění u nich utrpělo více lidí a podle Zlého také výrazně přibylo nehod způsobených pod vlivem alkoholu. K pátku jich bylo 4658, tedy o 567 víc než o rok dřív.

Nejtragičtějším letošním měsícem byly letos červen, kdy zahynulo 49 lidí, a říjen se 48 usmrcenými. Nejméně obětí si vyžádaly nehody v únoru, kdy zemřelo 25 lidí. Podle šéfa dopravní policie byly hlavními příčinami smrtelných havárií nepřiměřená rychlost, přejetí do protisměru nebo vyjetí mimo vozovku.

Policie eviduje ucelené statistiky následků dopravních nehod od roku 1961. Dosud nejtragičtější byl rok 1969 se 1758 usmrcenými, od vzniku České republiky nejvíce lidí při dopravních nehodách zemřelo v roce 1994, kdy bylo obětí 1473. Pod tisícovkou se jejich počet drží od roku 2008.