Kvůli zakázkám pro pardubický magistrát policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy

Policie obvinila devatenáct lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Podezřívá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přijetí úplatku, podplacení a zneužití pravomoci úřední osoby. Obvinění jsou stále zadrženi, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Server Neovlivní.cz v úterý ráno uvedl, že se NCOZ zaměřila na někdejšího pardubického primátora Martina Charváta (ANO). Podle informací České televize je Charvát mezi obviněnými. 

Ibehej už dříve informoval, že NCOZ úkony trestního řízení prováděla souběžně s Vojenskou policií. Podle Ibeheje se vyšetřování jeho útvaru netýká ministerstva obrany ani armády. 

Mluvčí Vojenské policie Barbora Bitalová v úterý odpoledne ČT oznámila, že zadržení se týká zaměstnanců příspěvkové organizace MO a osoby podnikající v oblasti stavebnictví. Zadržení jsou podle Bitalové podezřelí z páchání zločinů a přečinů zejména hospodářského charakteru „Podezření se týká zadávání veřejných zakázek, podplácení, ale také přijímání úplatku či neplnění povinností při správě cizího majetku, s nímž je příslušné hospodařit MO,“ uvedla. 

Weiner o zásahu vojenské policie a NCOZ v Pardubicích (zdroj: ČT24)

Aleš Veselý z pardubického zastupitelství serveru iROZHLAS.cz napsal, že zastupitelství dozoruje jak zásah NCOZ, tak zásah Vojenské policie v Pardubicích. „Jedná se o dvě různá trestní řízení,“ doplnil Veselý.

ČT: Jde o údajnou trestnou činnost při zadávání veřejných zakázek

 „V hledáčku policie je (…) i bývalá náměstkyně primátora Helena Dvořáčková, lidé z Rozvojového fondu Pavel Nevečeřal nebo Michal Drenko a další. Policisty zajímá také současné vedení Pardubic,“ sdělil redaktor ČT Vlastimil Weiner. Policisté prý prováděli domovní prohlídky, třeba v hlavní budově pardubické radnice i na místě, kde sídlí odbor investic. Kanceláře vedení města jsou prý zapečetěné. 

„Policisty zajímají také kanceláře stavební společnosti Porr v Hradci Králové a v Praze. Mají podezření, že konkrétní lidé z pardubické radnice ve spolupráci s jinými, třeba soukromými podnikateli a dalšími firmami, se jako organizovaná skupina podíleli na ovlivňování veřejných zakázek a manipulaci s nimi. Ať už jde o zakázky při rekonstrukcích mateřských škol v Pardubicích, nebo bytových domů,“ doplnil Weiner.

Mluvčí Porru Jana Mašínová potvrdila, že se policejní zásah týkal i kanceláří firmy. „Bohužel k tomu v tuto chvíli nemáme k dispozici žádné bližší informaci,“ řekla odpoledne.

Trestná činnost je páchána dlouhodobě, míní policisté

Zásah se týkal prý velkých zakázek, které administroval zmíněný Rozvojový fond. „Přes něj šla zakázka stavby parkovacího domu, která nedávno začala za 335 milionů korun. Tam dokládají policisté údajnou manipulaci. V tendru zvítězila firma Porr, ale lidé z radnice a z fondu se ji měli pokusit nezákonně vyloučit a zakázku zajistit pro společnost Chládek & Tintěra, která skončila druhá,“ uvedl také redaktor ČT.

Detektivové se prý zajímají i o další veřejnou zakázku, fotbalový stadion za 340 milionů korun, který stavěla zmíněná firma Porr. Skupina podezřelých z radnice měla prý z rozpočtu vylákat okolo 38 milionů korun pod záminkou víceprací a zastupitelům falešně prezentovat stav věcí, v jakém se projekt revitalizace stadionu nachází.

„Policisté jsou přesvědčeni, a teď cituji z jejich dokumentu, že trestná činnost při zadávání veřejných zakázek statutárním městem Pardubice je páchána dlouhodobě a systematicky s vysokou mírou konspirace a sofistikovaně,“ citoval Weiner z policejních dokumentů.

Současný primátor nemá o zásahu informace

Současný pardubický primátor Jan Nadrchal (ANO) je spolu s náměstkem Jakubem Rychteckým (Žijeme Pardubice/SOCDEM) na zahraniční služební cestě a nemají o zásahu policie žádné bližší informace.

Charvát stál v čele Pardubic v letech 2014 až 2022, nyní je členem městské rady a zastupitelstva Pardubic. Pardubické zastupitelstvo má 39 členů. Koalici tvoří hnutí ANO, které vyhrálo loňské komunální volby, spolu s Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice, má dvacet hlasů.

Někteří opoziční politici už vyzvali zastupitele hnutí ANO, jichž se policejní akce týká, aby odstoupili. „Informace z médií k úternímu policejnímu zásahu na magistrátu města Pardubic jsou velmi závažné a pravděpodobně ukazují na korupci politiků ANO při zadávání veřejných zakázek. Politiků ANO, kteří dosud sedí v radě města a řídí městské firmy. Vyzýváme proto všechny osoby dotčené dnešním zásahem policejních složek, aby neprodleně odstoupily z veřejných funkcí,“ uvedl za zastupitelský klub TOP 09 Ondřej Müller.