ANO neprosadilo přerušení debaty o korespondenční volbě do konce roku. Sněmovna jednala do půlnoci

Sněmovna od středečního rána v úvodní debatě řešila sporný koaliční návrh na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí. Debata se protáhla do půlnoci, poté byla schůze přerušena. Zákonodárci budou znovu jednat ve čtvrtek od devíti hodin ráno. Opozičnímu hnutí ANO, které proti novele tvrdě vystupuje, se večer nepodařilo prosadit návrh na přerušení debaty o předloze do konce letošního roku. Do sálu stačil dorazit dostatečný počet zákonodárců koaliční většiny na to, aby tento procedurální návrh neprošel.

Návrh na přerušení do konce roku vznesla poslankyně ANO Jana Pastuchová. Podle ní volba poštou přinese výrazné narušení volebního systému. Míní, že koaliční vláda pracuje polovičatě, když chce ulehčit volby jen určité skupině lidí, a nikoli například těm, kteří v tuzemsku nemůžou přijít do volební místnosti osobně třeba kvůli zdravotnímu stavu.

K hlasování o programu se poslanci dostali po více než sedmi hodinách a do rozpravy se kolem 23. hodiny stále hlásily čtyři desítky poslanců. Na prvního řádně přihlášeného poslance, Patrika Nachera z ANO, přišla řada až před 20. hodinou. Do té doby hovořili hlavně řečníci s přednostním právem, poslanci bez přednostního práva debatovali prostřednictvím nejvýše dvouminutových faktických poznámek.

Poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová a Berenika Peštová vyčítaly koalici, že novelu předložila sněmovně jako poslanecký, nikoli standardně projednaný vládní návrh.

Události, komentáře: Vláda prosazuje volby poštou v cizině (zdroj: ČT24)

Mračková Vildumetzová také vyčítala koalici, že s opozicí návrh nepředjednala. Předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob to zdůvodnil tím, že ANO jakoukoli možnost zavedení korespondenční volby odmítlo podporovat, i když to vláda Andreje Babiše také měla v programovém prohlášení. Poslanec STAN Ondřej Lochman poznamenal, že ANO odmítáním prosazuje „skanzen a konzervaci naší země“.

„Tři věci máme dělat osobně –⁠⁠⁠ volby, svatba a děti,“ prohlásil také Nacher. Vládní návrh nazval volebním inženýrstvím a varoval, že se chystají další změny. Pronesl, že zaznamenal návrh na snížení věkové hranice pro volební právo na 16 let nebo jeho omezení u starších lidí.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) jako zástupce předkladatelů připomněl, že vláda už dříve chtěla předložit novelu zákona i s korespondenční volbou, ale opozice trvala na tom, aby norma hlasování poštou neobsahovala, čemuž kabinet vyhověl. Už tehdy opozici upozorňoval, že korespondenční volbu koalice předloží jako poslanecký návrh, řekl. Podle něj nejde o žádný revoluční instrument. „Jsme jednou z posledních zemí Evropské unie, která korespondenční volbu zavedenou nemá,“ zdůraznil.

Podobně se vyjádřil i Jakub Michálek (Piráti). Jde podle něj o lepší službu občanům, která povede ke zvýšení důvěry v politický systém. Poukázal na to, že na Slovensku funguje korespondenční volba sedmnáct let, ve Velké Británii přes sto let, a odvodil z toho, že jde o institut dobře vyzkoušený v zavedených demokraciích.

Události: Spory ve sněmovně kvůli korespondenční volbě (zdroj: ČT24)

Babiš: Voliči by měli osobně přijet do Česka

Předseda ANO Andrej Babiš během svého projevu prohlásil, že Češi žijící v zahraničí by měli osobně přijet do Česka. „Ani ne na tu ambasádu, měli by přijít domů přece, kde se narodili, a jít hrdě k volbám a odvolit,“ řekl. K dřívějšímu kladnému postoji hnutí ANO ke korespondenční volbě si pomohl výrokem bývalého premiéra a prezidenta Miloše Zemana o tom, že „jen blbec nemění své názory“.

Babiš u řečnického pultu strávil téměř čtyři hodiny, korespondenční volby se ve svém projevu dotknul pouze okrajově. Jako řečník s přednostním právem však může mluvit o čemkoliv.

Předseda poslanců TOP 09 Jakob připomněl, že Babiš ve své dřívější knize vyzdvihoval hlasování prostřednictvím internetu, v minulosti byl zastáncem společné evropské měny, jejíž přijetí nyní odmítá, a jeho vláda slibovala i důchodovou reformu, kterou ale nepředložila. „Mám takový pocit, že se z vašeho hnutí ANO stalo hnutí ne, ne, ne. Pojďte dokázat, že ANO není ne, a pojďte konstruktivně jednat,“ nabádal předseda poslanců TOP 09 zástupce opoziční strany k debatě o korespondenční volbě.

„Časem jsme změnili názor. Proč bychom neměli změnit názor,“ reagoval Babiš. Řekl, že nynější postoj je dán životními zkušenosti a že se „jako důchodce učí každý den“.

90′ ČT24: Korespondenční volba (zdroj: ČT24)

Schillerová: Návrh zmrzačí volební systém

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová v souvislosti s korespondenční volbou prohlásila, že návrh není v souladu s ústavními zásadami osobního, tajného a svobodného hlasování ve volbách. ANO podle Schillerové nedovolí znevěrohodnění voleb „systémem posílání poštovních obálek kdovíodkud“.

Místo řešení ekonomických a sociálních problémů země je podle Schillerové hlavní prioritou vlády „tváří v tvář chřadnoucí volební podpoře zmrzačení jednoho z nejkvalitnějších a nejnezpochybnitelnějších volebních systémů na světě v domnělé snaze urvat si za každou cenu několik desítek tisíc hlasů krajanů žijících v zahraničí“. Při minulých sněmovních volbách strany vládní koalice obdržely v zahraničí čtyři pětiny odevzdaných hlasů.

Korespondenční volba také podle ní otevírá prostor pro nátlak a manipulaci s hlasy, Češi v zahraničí se rozhodují na základě titulků k vládě shovívavých médií, uvedla také Schillerová. ANO by místo hlasování poštou podpořilo rozšíření počtu míst, kde by Češi v zahraničí mohli hlasovat.

Místopředsedkyně sněmovny Klára Dostálová (ANO) se nechala slyšet, že hlasování poštou prolamuje princip svobodné volby. Není podle ní možné zkontrolovat to, zda lidé volí svobodně a tajně. „Vzniká obrovský prostor pro manipulace,“ je přesvědčená. Také místopředseda dolní komory Karel Havlíček (ANO) řekl, že volič má za plentou absolutní svobodu. Z hlediska ústavnosti je podle něj problém i s rovností volby, když by pro Čechy žijící v zahraničí a v tuzemsku platily jiné podmínky.

Předseda poslanců ODS Marek Benda v debatě připomněl, že v období covidu mohlo volit z jednoho auta více voličů, aniž by byla zpochybňována tajnost hlasování.

Korespondenční volbu ze zahraničí by podle předlohy mohli využít Češi, kteří budou zapsáni u místně příslušného zastupitelského úřadu do voličského seznamu. Návrh se týká prezidentských, sněmovních a evropských voleb. Poprvé by Češi v cizině mohli hlasovat dopisem v řádných volbách do sněmovny v roce 2025.

Češi v zahraničí mohou nyní hlasovat na velvyslanectvích. Zastánci zavedení korespondenční volby poukazují na to, že je to časově i finančně nákladné pro ty voliče, kteří žijí daleko od jejich sídel. Poštu by podle nich mohlo využít k hlasování několik set tisíc Čechů, kteří v cizině žijí trvale nebo tam odjeli za prací či studiem. Opoziční zástupci tvrdí, že koalice prosazuje korespondenční volbu jako součást kroků, aby se u moci udržela trvale.

Opoziční hnutí ANO a SPD mají u Čechů v zahraničí minimální podporu, což koaliční zástupci uvádějí mezi důvody, proč opozice zavedení korespondenční volby nechce.

Opozice avizovala obstrukce

Návrh programu mimořádné schůze není možné na rozdíl od řádných schůzí měnit ani upravovat. Sněmovna se tím vyhne často mnohahodinovému bloku návrhů změn programu. Před jeho schválením ale mohou vystupovat řečníci s přednostním právem.

Poslanci si už na začátku schůze odhlasovali možnost jednat i přes noc. Možnost prosadil předseda poslanců ODS Benda. „Asi všichni tušíme, co nás v nejbližších třech dnech čeká,“ poznamenal s ohledem na to, že se při úvodním kole debaty o předloze ke korespondenční volbě čekaly opoziční obstrukce.

Vládní tábor v úterý předpokládal, že středeční jednací den se protáhne do čtvrtečních zhruba 01:00. „Počítáme, že nějaká noc bude, a myslím, že o tom povedeme debatu ještě v průběhu dne,“ uvedl ve středu Benda. Jednání byla nakonec o půlnoci přerušena, zákonodárci budou jednat od čtvrtečních devíti hodin ráno.