Katolická teologická fakulta odmítá závěry univerzitního auditu. Naše pochybnosti ale potvrdil, říká rektorka Králíčková

Interview ČT24: Milena Králíčková (22. 1. 2024) (zdroj: ČT24)

Ze strany univerzity jsme identifikovali problémy v personalistice na Katolické teologické fakultě, řekla rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková v pořadu Interview ČT24. Vedení Katolické teologické fakulty UK však nesouhlasí, že by audit univerzity poukazoval na závažná pochybení. Rektorka Králíčková by názorový rozpor ráda řešila na středečním akademickém senátu fakulty.

„V auditu jsme identifikovali ze strany univerzity několik základních problémů. Dva z nich se týkají práce v personalistice, ať už určitých reorganizačních kroků nebo navazování smluv s akademickými pracovníky,“ přiblížila Králíčková.

Vedení Katolické teologické fakulty (KTF) ve zprávě uvedlo, že fakulta dosud neobdržela oficiální závěry kontroly, ale pouze protokol z kontroly, ke kterému měla možnost uplatnit námitky. Ty dosud podle vedení fakulty nebyly vypořádané.

„Ráda říkám, že akademická obec Univerzity Karlovy je jako rodina. Ráda to používám, protože se tak na univerzitě cítím. V rodině si taky neradi vzkazujeme přes média, takže já se budu maximálně snažit vést komunikaci s Katolickou teologickou fakultou napřímo. Vyslanci vedení univerzity budou na akademickém senátu fakulty tuto středu. Na setkání se asi názory střetnou. Bude tam ale prostor si to vyříkat, hovořit o tom a být v tom otevření,“ řekla rektorka Králíčková, která vede Univerzitu Karlovu necelý rok.

Podle KTF audit nepřinesl nic relevantního

Zástupci vedení fakulty uvedli, že zaznamenali pochybnosti, a proto vedení univerzity od srpna opakovaně předkládali podrobná objasnění a zdůvodnění svého postupu. Nebylo podle nich možné zjistit, o co vedení univerzity své pochybnosti věcně opírá.

„Pokud je nyní řečeno, že audit tyto pochybnosti potvrdil, musíme oponovat, že audit v tomto bodě nic nového a relevantního nepřinesl, nepoukázal na nesoulad s jakýmkoli předpisem a celkově nesdělil nic průkazného. Příslušný bod z protokolu kontroly je formulován nekoherentně a obsahuje řadu formálních nedostatků,“ sdělilo vedení KTF.

Jedním z podnětů k auditu, jak potvrdila Králíčková pro ČT, byla výpověď Tomáši Petráčkovi. Teolog a historik dříve veřejně kritizoval konzervativní Alianci pro rodinu a vystupoval smířlivě k manželství pro všechny. „Vedení univerzity i já osobně jsme vyjádřili pochybnosti k postupu toho odchodu a konzistentně na tom trváme,“ uvedla rektorka.

Fakulta měla jednat se souhlasem rektorátu

Vedení KTF se ve svém sdělení vymezilo i k dalším bodům, ve kterých měla nastat významná pochybení. Tyto body se týkají vysokého počtu studentů v jednom z oborů, který fakulta vyučuje, a zmíněného nedostatku v navazování smluv. Tedy, že část pedagogů na fakultě působí bez smlouvy.

„Nelze tvrdit, že bylo přihlášeno (myslí se asi přijato) více studentů, než mělo být. Žádné „mělo být“ v této věci neexistuje. Do nového studijního programu jsme přijímali – se souhlasem rektorátu – bez přijímacího řízení,“ uvedlo vedení fakulty.

Rozhodnutí přijímat do oboru bez přijímací zkoušky bylo podle vedení fakulty dané tím, že se jednalo o nový obor, a vycházelo z dlouholeté zkušenosti fakulty. Zároveň ho podle vedení KTF schválily všechny univerzitní orgány včetně rektorátních. „Zákon přitom neumožňuje důsledky tohoto rozhodnutí zmírnit dodatečnými opatřeními v případě nečekaného zájmu – i tuto možnost jsme u rektorátních orgánů zjišťovali a bylo nám potvrzeno, že přijat musí být každý, kdo se přihlásí,“ uvedlo vedení fakulty.

Omylem fakulty může podle jejího vedení být to, že odhadla počet přijímaných na 25 studentů. Zároveň upozornilo, že fakulta pro větší počet studentů zajistila adekvátní výukové prostory a zorganizovala výuku tak, aby nebyla dotčena její kvalita. „Upozorňujeme, že sám kontrolní protokol v tomto bodě žádné pochybení nekonstatuje,“ napsali zástupci vedení fakulty.

Tvrzení, že na fakultě pracuje část pedagogů bez smlouvy, podle vedení KTF není pravdivé. „K oficiálním závěrům kontroly se samozřejmě vyjádříme poté, co nám budou její výsledky předány a seznámíme se s nimi,“ stojí také v prohlášení, které podepsali tajemník fakulty Luděk Knorr a proděkan pro vědu Jakub Jinek.