Jurečka chce zvýšit příspěvky na péči, většině handicapovaných současná podpora nestačí

Události: Změny u příspěvků na péči (zdroj: ČT24)

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce od příštího roku zvýšit příspěvky na péči. Ty se teď vyplácejí ve čtyřech stupních podle závislosti. Lidem s nejtěžším handicapem, kterým na zaplacení potřebné asistence příspěvek nestačí, pak má ještě letos pomoci nový dotační titul.

Například paní Lenka Dvořáková z příspěvku na péči 19 200 měsíčně, který je nejvyšší možný, může zaplatit v průměru jen necelých pět hodin asistence denně. Potřebovala by ale třikrát tolik. A třeba pomoc v noci si dovolit nemůže, i když je důležitá kvůli polohování. „Ne každý den, ale třeba obden, protože to hodně snižuje riziko proleženin,“ dodala Dvořáková.

Také ona byla součástí projektu, kde se testoval takzvaný 5. stupeň příspěvku. V úterý jeho iniciátoři předali ministru práce Jurečkovi petici za jeho zavedení. Šéf sociálního resortu změnu přislíbil od roku 2025. Pro letošní a příští rok ministerstvo počítá s dotacemi na financování dalších hodin asistence. 

„Třeba si budou moci vybrat, kdy se nají, kdy se napijí, kdy půjdou na toaletu anebo s kým budou trávit den. Pro všechny jsou to věci úplně běžné, ale pro lidi, kteří jsou odkázaní na asistenty, je to úplně něco nového,“ popsal ředitel organizace Asistence Erik Čipera.

Navýšení dalších příspěvků

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zároveň navýšit i ostatní dosavadní příspěvky na péči. „Chtěl bych celou škálu příspěvků na péči prodiskutovat v oblasti zvýšení částek a i nastavení valorizačního mechanismu,“ řekl Jurečka.

Proti automatické valorizaci má ale výhrady resort financí. „Pokud zavedeme na všechno automatickou valorizaci, tak zužujeme prostor pro sociální politiku vlády. Nejde o konkrétní výši například pro příští rok, ale o princip,“ vysvětlil šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS).

„Pojďme si upravit podmínky tak, aby se vždycky s každou nestabilní situací, když to vidíme u inflace, nečekalo na rozhodnutí sněmovny,“ podotkl opoziční poslanec a člen sněmovního sociálního výboru Aleš Juchelka (ANO).

Navýšení současných příspěvků na péči ministr Jurečka označuje za svou prioritu pro příští měsíce.