Je urputný, pracovitý a neskutečně přísný, říkají Babišovi spolupracovníci z kampaně

Jeden den s Andrejem Babišem (zdroj: ČT24)

„Kdo ho zná, tak ví, že je neskutečně urputný, pracovitý a je neskutečně přísný jak na sebe, tak na nás,“ hodnotí kandidáta na prezidenta republiky a předsedu opozičního hnutí ANO Andreje Babiše šéfka jeho kampaně Tünde Bartha. Dodává, že se s ním často pouští i do nepříjemných debat. Štáb České televize strávil jeden den s každým z prezidentských kandidátů, a prostor tak dostali i jejich podporovatelé. S Babišem natáčel Pavel Schrötter.

Šéfka kampaně Andreje Babiše Tünde Bartha s nynějším kandidátem na prezidenta úzce spolupracuje už sedmým rokem. Mezi lety 2017 a 2021 byla pověřená vedením Úřadu vlády, začínala s ním ale na ministerstvu financí a nyní se angažuje při kampani a objíždění republiky. 

V případě vítězství v prezidentských volbách by se podle bývalého premiéra právě Bartha stala jeho kancléřkou. Sama mluví o tom, že s ním nyní tráví mnohdy více času než se svou rodinou. Jako jeho blízká spolupracovnice také podle jejích slov dochází k intenzivním diskuzím.

„Často se spolu hádáme. Občas si dovolíme nastavit mu zrcadlo. Mnohokrát se nakonec ukáže, že pravdu měl on, ale někdy se nám povede, že ho přesvědčíme. Neříká pak, že jsme měli pravdu, ale v tichosti to uzná,“ popisuje. 

Nehledě na funkci, kterou zrovna zastává, zůstávají pro Tünde Bartha v komunikaci s Babišem nejtěžší rána. „Po ránu je trošku nesnesitelný, protože je strašně netrpělivý a všechno chce okamžitě. Chce od nás odpovědi, hned, krátce, srozumitelně. A někdy ve dvou větách,“ přibližuje přípravy kampaně, kterou předseda ANO absolvuje v obytném voze. 

S Andrejem Babišem republiku projíždí osobně, už před podzimními volbami ale regiony projel karavan s tváří expremiérovy podporovatelky Lídy Růžičkové. S hnutím ANO sympatizuje a o zapojení do kampaně se sama přihlásila. Babiše hodlá podporovat i nyní až do finálního hlasování.

„Sleduji jeho politiku celých deset let, co se politikou zabývá, co je v politice aktivní. Souhlasím s jeho politikou, sdílím jeho názory a v neposlední řadě ho mám ráda jako člověka,“ vysvětluje důvody své podpory jeho příznivkyně.

Kampaň v karavanu

Andrej Babiš prezidentskou kampaň absolvuje převážně ve speciálním karavanu. Na konci listopadu se svým týmem například objížděl malé regionální firmy. Jednou z nich byla během čtyřdenního výjezdu na Vysočinu a Moravu rodinná pekárna v Pelhřimově. „Vždycky jsem říkal, že mám stát řídit jako rodinnou firmu. Tam je solidarita, tam je nějaká vize,“ říká při setkání s vedením podniku.  

V řízení karavanu se expremiér během dne střídá se členy svého týmu. „Musím občas i pracovat a vyřizovat smsky, ale řídím rád,“ říká opoziční poslanec. Se zaměstnanci firem chce mluvit kvůli získávání zpětné vazby. „Navštěvujeme firmy, abychom měli zpětnou vazbu, jaký dopad mají drahé energie, které v Čechách máme,“ poznamenává. 

Na Babiše během dne čekaly ještě besedy ve Velkém Meziříčí a v Třebíči, kde na něj v předsálí čekalo i několik odpůrců, kterým vadila zejména jeho údajná minulost agenta komunistické StB. Babiš se proti komentářům na setkání ohradil s tím, že se jedná o lži opakované v médiích. Na obou místech nakonec na dotazy odpovídal přes hodinu, a pak se další desítky minut podepisoval a fotil.   

  • Předseda hnutí ANO, poslanec, předseda vlády z let 2017 až 2021.
  • Jako majitel holdingu Agrofert patřil k nejbohatším a nejvlivnějším podnikatelům v zemi. Firmu převedl do svěřenských fondů, zůstává ale zapsaný jako nepřímý skutečný majitel.
  • Do politiky se rozhodl vstoupit na podzim 2011, kdy začal kritizovat korupční prostředí v Česku, a posléze představil hnutí ANO. Po úspěchu ve volbách 2013 se stal v lednu 2014 vládní stranou a Babiš ministrem financí a vicepremiérem pro ekonomiku, v následujících volbách usedl ve Strakově akademii jako premiér. Po volbách v roce 2021, kdy ANO těsně prohrálo, se stal opozičním poslancem.
  • V Česku je obžalovaný v kauze dotace pro areál Čapí hnízdo. Na Slovensku se soudí kvůli evidenci u československé tajné policie StB (jako agent Bureš) a tvrdí, že s StB nikdy nespolupracoval. 
  • Kandidátní listinu podepsalo 56 poslanců hnutí ANO.
  • Zdroj: ČTK/ČT24