Je to noční můra každého policisty, shodli se ti zasahující na filozofické fakultě

Události: Zkušenosti zasahujících policistů (zdroj: ČT24)

Oba byli ve čtvrtek v práci, oba se dostali k Filozofické fakultě Univerzity Karlovy jako jedni z prvních. Policisté Nela Musálková i Radomír Bohuslávek dostali od operačního důstojníka totožné základní informace – jedná se o zásah proti ozbrojenému muži.

„Jedete na místo a nevěříte tomu,“ popsal své pocity ze čtvrteční služby policista Bohuslávek, člen týmu velitele Pohotovostní motorizované jednotky (PMJ). „Člověk jede s tou myšlenkou, že je to nějaké cvičení, doufá v to,“ říká o zkušenostech policistka z PMJ Musálková. Shodují se na tom, že takováto situace je noční můrou každého policisty.

Právě Bohuslávek byl jedním z velitelů opatření na místě. „Měl jste furt pocit, že cvičíte, že vyběhne někdo a řekne stop,“ pokračoval. Nikdo takový tam ale nebyl. Tvrdá realita skutečného zásahu a tragédie na ně dopadala po několika dalších minutách.

„Přišla první informace od kolegů, kteří byli nahoře a říkali, že jsou tam mrtví lidé. Samozřejmě, když jsme pak vstoupili do třídy, která se otevřela, a viděli jsme to, co tam bylo...“ dodává s očima zalitýma slzami.

Situace v reálu je prý taková, že je na místě „hrozné ticho“. „I ti úpějící se bojí úpět, lidi jsou natolik vyděšení, prostě nevydají ani hlásku,“ popsal Bohuslávek.

Zásadní pro zásah bylo najít střelce. Ten byl na střeše, zjistit cestu ale bylo pro policisty těžké. „Naštěstí se nám podařilo najít jednoho studenta, který nám označil vstup do dalšího pátého patra, kde jsme konkrétně narazili na zraněné osoby,“ říká Bohuslávek.

Ozbrojený muž zabíjel ve třech třídách. Někteří studenti měli i mnohočetná střelná zranění. „Děly se tam věci, které… na to se člověk nedokáže připravit, i když můžete mít deset výcviků denně, týdně,“ připojila Musálková.

V první linii byli oba policisté i společně s kolegy ze speciální pořádkové jednotky, hlídkové služby, obvodních oddělení, kriminalistů v civilu a také členy Útvaru rychlého nasazení – URNA. Do služby většina těchto členů sboru opět nastoupila už druhý den po incidentu.