Hlasovat o zastupitelstvech deseti obcí přišlo 53 procent voličů. Nejméně táhly volby tam, kde nebylo na výběr

K sobotním novým volbám, které se konaly v deseti obcích, přišlo 53 procent voličů. V malých obcích nekandidovaly žádné politické strany, pouze místní sdružení a nezávislí kandidáti, kteří tedy dostali i všechny hlasy. V některých obcích šlo do voleb více konkurenčních uskupení, ale v části byla pouze jedna kandidátní listina s minimálním nutným počtem kandidátů. Tam také volby přitáhly zdaleka nejméně hlasujících.

Nejvíce na výběr měli v sobotu obyvatelé jihočeského Hodětína, kde ale kandidáti částečně zvolili metodu využívanou občas v některých obcích a připravili jednočlenné kandidátní listiny. Voliči si tak formálně vybírali z pěti subjektů, čtyři z nich ale byli fakticky jednotliví nezávislí kandidáti. Zvítězilo ale sdružení Za lepší Hodětín, což byla klasická kandidátní listina. Získalo 68,79 procent hlasů, což znamená šest ze sedmi mandátů. Sedmým zastupitelem se stala nezávislá kandidátka Jitka Kalousková.

Ze čtyř klasických kandidátních listin měli na výběr občané slezské Hrčavy. Vyhrálo uskupení s názvem SNK Hyrčovjaně současného starosty Petra Vyšlana. Se ziskem 36,8 procenta hlasů ale přišlo o většinu v zastupitelstvu, bude mít tři ze sedmi křesel. V hrčavském zastupitelstvu bude také SNK Hrčavská občanská iniciativa se dvěma mandáty a uskupení Nezávislí a Pro Hrčavu, která získala po jednom zastupitelském mandátu.

Jasnou většinu bude mít naopak sdružení Pro obec ve Stříteži na Vysočině, které v konkurenci tří uskupení získalo 69,2 procenta hlasů a pět ze sedmi zastupitelských mandátů. Zbylé dvě kandidátky budou mít po jednom zastupiteli.

Ze tří uskupení vybírali také voliči v Kamenné Horce na Svitavsku. Za poslední rok hlasovali již potřetí, od řádného termínu voleb se rozpadla již dvě zastupitelstva, když zastupitelé zvolení za uskupení Spolu pro Horku ani jejich náhradníci nepřijali mandáty.

Zatímco ale předchozí dvoje volby skončily prakticky nerozhodně a žádné sdružení nezískalo většinu, tentokrát bude mít vítězné SNK čtyři ze sedmi mandátů. Získalo 48,7 procenta hlasů. Zbylá dvě uskupení Veřejné zájmy občanů a Spolu pro Horku budou mít dva, respektive jednoho zastupitele.

„Z výsledků jsem nadšená. Volby jsem vyhrála už na jaře. Teď opět. Uvidíme, jak se rozhodne protistrana, jak k tomu přistoupí. Snad bude chtít, aby se obec dala dohromady a něco proto udělají,“ řekla starostka Lucie Podborská (SNK).

I ve středočeské Květnici bylo na výběr ze tří kandidátek, zvítězila ta s názvem Jedna Květnice, která získala 62,4 procenta hlasů a pět mandátů. Zbylá dvě uskupení mají po jednom zastupiteli.

Ve třech obcích, kde byly v sobotu nové volby, si konkurovala dvě uskupení. V západočeských Kbelanech vyhrálo uskupení PRO Kbelany s 63,7 procenta hlasů, získalo tak pět mandátů. Ve středočeských Bratkovicích zvítězilo sdružení Společně pro obec, které získalo 65,6 procenta hlasů a pět křesel. V další středočeské obci Pašinka je vítězem uskupení SNK za rozvoj Pašinky se ziskem 60,2 procenta hlasů a čtyř ze sedmi mandátů.

Nejjednodušší měli rozhodování voliči ve středočeských Podmokách a Velkém Přítočnu. V každé se podařilo sestavit pouze po jedné kandidátní listině. Tomu také odpovídala volební účast. Zatímco v jiných obcích výrazně přesáhla 50 nebo i 60 procent, v Podmokách hlasovalo pouze 29 procent voličů a v Přítočnu 18 procent.

Celkově dosáhla v sobotu účast 53 procent. Z 3850 voličů, jichž se hlasování týkalo, přišlo do volebních místností 2054.

Volby měly být v sobotu také ve Všesulově na Rakovnicku. V požadovaném termínu se tam ale nepodařilo sestavit žádnou kandidátku.