Fiala se osobně zaručil, že Lipavský bude jednat podle programu, tvrdí Zeman

Premiér Petr Fiala (ODS) prezidentu Miloši Zemanovi osobně garantoval, že nový ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) bude jednat v souladu s programovým prohlášením vlády. Prezident tím v neděním pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima NEWS zdůvodnil, proč nakonec přes výhrady Lipavského jmenoval. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v Otázkach Václava Moravce v České televizi současně odmítl, že by za jmenováním stála jakákoliv dohoda.

„Petr Fiala mi nabídl osobní garanci, že pan Lipavský se bude chovat v souladu s vládním programovým prohlášením, což konkrétně znamená strategické partnerství s Izraelem a podporu visegrádské spolupráce,“ prohlásil v pořadu Zeman. Tyto dva body Lipavskému vyčítal nejvíc.

Kromě toho má nový ministr zahraničí, který získal bakalářský titul, podle Zemana nízkou kvalifikaci. Prezidentovi také vadilo, že Lipavský navrhl, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na českém území. Fiala údajně prohlásil, že jde o „šílený nápad“, a rozhodl, že setkání se v Česku neuskuteční.

„Osobní garance předsedy vlády má svoji váhu. Přiznávám se, že kdyby tato garance nebyla, tak bych i nadále odmítal jmenovat pana Lipavského,“ tvrdí Zeman.

Zeman: Vláda sama uzná, že ji Lipavský zatěžuje

Prezident původně oznámil, že Lipavského odmítá jmenovat. Fiala však po pondělní schůzce s hlavou státu překvapivě ohlásil, že hlava státu jmenuje všechny ministry podle jeho návrhu. Zeman to v pátek na zámku v Lánech skutečně učinil.

Při ceremoniálu vedoucí prezidenské kanceláře Vratislav Mynář Lipavského nejprve nazval magistrem, následně se opravil a uvedl, že je bakalář. Nový ministr v sobotu prohlásil, že záležitost nijak neprožívá. „Nevím, ale myslím si, že to bylo jenom přeřeknutí,“ komentoval prezident v Partii.

Ve zdůvodnění nejmenování Lipavského se Zeman odkázal na informace týdeníku Euro, který psal, že jeho závěrečná práce získala „nejhorší možnou známkou“. „Myslím, že jednoho krásného dne sama vláda uzná, že je zatížena panem Lipavským jako velmi slabým ministrem a že přehodnotí svoje postoje,“ doplnil prezident.

Zeman v minulosti dočasně pověřil řízením stejného ministerstva Jana Hamáčka (ČSSD), který dokončil pouze střední školu. S pouhou maturitou zastával i funkci ministra vnitra a prvního místopředsedy vlády.

Prezident v neděli řekl, že i u Hamáčka mu absence vysokoškolského titulu vadila, rozdíl ale vidí v působnosti ministrů vnitra a zahraničí. „Tady jde o ministra zahraničí, který nepůsobí jenom na domácím poli, působí na poli zahraničním.“ Lipavského označil jako „velmi slabý kus ve stádě“.

S ministry se nekšeftovalo, tvrdí Rakušan

Rakušan v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi přiznal, že předsedové koaličních stran byli překvapeni, že ke jmenování vlády jako celku nakonec došlo. Vyloučil však, že by za tím stála dohoda o některých personáliích, například o Michalu Koudelkovi.

Koudelka je nyní pověřen zastupováním na pozici ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) do doby jmenování nového šéfa. „BIS má mít řádně jmenovaného ředitele, nikoli pouze pověřeného. To vždy instituci jako takovou oslabuje,“ poznamenal Rakušan.

Zeman je ke Koudelkovi kritický, strany nové vlády naopak dříve deklarovaly, že by měl být do funkce ředitele opět jmenován. Podle Rakušana zatím není jasné, kdy přesně se novým ředitelem BIS bude kabinet zabývat, považuje za nutné ale situaci vyřešit co nejdříve.