Fiala i Pašinjan se shodli na potřebě mírového řešení vztahů Arménie s Ázerbájdžánem

Cesta k mírovému řešení vztahů mezi Arménií a Ázerbájdžánem nespočívá v hledání překážek a problémů, ale ve snaze o dosažení trvalého míru. K tomu je zapotřebí nejen ázerbájdžánská strana, ale dobrá vůle na obou stranách. Česko považuje za důležité vzájemné uznání celistvosti a svrchovanosti Arménie a Ázerbájdžánu. Ve čtvrtek to řekl premiér Petr Fiala (ODS) po setkání se svým arménským protějškem Nikolem Pašinjanem v Praze.

Oba politici zdůraznili potřebu mírového řešení situace v regionu. Spor se sousedním Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach zatěžuje Arménii již řadu let. Toto území je mezinárodně uznáváno jako část Ázerbájdžánu, ale do roku 2020 ho z velké části ovládali etničtí Arméni.

Před třemi lety spor přerostl ve válku, v jejímž důsledku Ázerbájdžán získal kontrolu nad částí tohoto území a přilehlými okresy, které do té doby byly pod arménskou kontrolou. Boje si vyžádaly životy asi 6700 lidí. Zakončilo je až příměří zprostředkované Ruskem.

„Jsme přesvědčeni, že v našem regionu není jiná alternativa než mír,“ prohlásil Pašinjan. Připomněl, že lidé žijící v Náhorním Karabachu jsou v důsledku blokády připraveni o možnost pohybu. Potraviny jsou tam k dispozici pouze na lístky a panuje tam v podstatě humanitární krize, popsal. Dodal, že kroky ázerbájdžánské strany považuje za přípravu etnických čistek na tomto území.

Znepokojivá humanitární situace

„Nezavíráme oči před problémy, kterým Arménie čelí,“ zmínil Fiala. Česká strana je podle něho znepokojená humanitární situací v Náhorním Karabachu způsobenou blokádou Lačinského koridoru a souhlasí se stanoviskem EU k této věci. Lačinský koridor představuje jedinou a pro zásobování životně důležitou pozemní cestu mezi Arménií a Náhorním Karabachem. Ázerbájdžán nedávno na silnici do enklávy vybudoval nové kontrolní stanoviště.

„Je potřeba udělat všechny kroky, které povedou k udržitelnému míru a stabilitě na jižním Kavkazu,“ řekl. „Považujeme za důležité vzájemné uznání celistvosti a svrchovanosti Arménie a Ázerbájdžánu,“ dodal český premiér. Trvalý mír podle něj musí být pro všechny zúčastněné strany přijatelný.

Kromě debaty o mírovém řešení a stabilitě na jižním Kavkazu jednali oba politici o možnostech vzájemné spolupráce a podpoře vzájemného obchodu. Fiala prozradil, že hovořili o tom, které tamní výrobky by mohly být zajímavé pro český trh. Na tiskové konferenci podepsali premiéři také prohlášení o bilaterálních vztazích mezi oběma zeměmi.

Server BusinessInfo, který provozuje agentura CzechTrade, označuje Arménii za demokratickou parlamentní republiku. Také Fiala připomněl, že i zpráva Evropského parlamentu z letošního března označuje Arménii za lídra demokracie v regionu.

Nedořešený konflikt o Náhorní Karabach je však podle BusinessInfo významnou brzdou rozvoje arménské ekonomiky i celého regionu. Za dlouhodobé problémy označuje portál geopolitická rizika, částečnou izolaci kvůli uzavřeným hranicím, nízkou produktivitu práce a nízkou konkurenceschopnost.

Z Česka se do Arménie vyvážejí podle serveru hlavně průmyslové výrobky, například generátory, automobily nebo letouny. Naopak se dovážejí hlavně feroslitiny, koňaky, vína a potraviny.