Dokud bude ruská armáda na Ukrajině, neexistuje, aby jel jediný ruský sportovec na Hry, říká Hašek

Interview ČT24 s Dominikem Haškem (zdroj: ČT24)

Sportovci reprezentují svoji zem a vlády využívají jejich úspěchů ve svém zájmu, ruští sportovci tak nyní propagují ruskou válku, zločiny na Ukrajině a imperialistické zájmy Moskvy, uvedl v pořadu Interview ČT24 bývalý hokejový reprezentant Dominik Hašek. Je tedy proti účasti Rusů na letních olympijských hrách v Paříži v příštím roce. Nesouhlasí ani s jejich případnou účastí pod neutrální vlajkou, jak se o tom nyní vede nejen v olympijském prostoru diskuse.

Kdekoliv by ruští sportovci nastoupili, znamenalo by to propagaci ruské války na Ukrajině, zabíjení, zločiny, které se tam dějí, soudí Hašek. „Za současných podmínek, kdy je ruská armáda na Ukrajině, vůbec neexistuje se bavit o tom, že by jediný ruský sportovec mohl reprezentovat na olympiádě. A nejde vůbec o to, že by na dresu neměl ruský znak nebo že by tam nebyla ruská hymna, každý přece ví, odkud ten sportovec je a jakou zemi reprezentuje.“

Bývalý brankář kritizuje Mezinárodní olympijský výbor (MOV), že nejedná s jednotlivými ruskými sportovci, například formou „linek důvěry“, a nevzdělává je v tom, k čemu nyní na Ukrajině dochází.

Pokud by ruští sportovci odsoudili válku na Ukrajině a zločiny, k nimž tam dochází, a hrozil jim postih, měl by jim a jejich rodinám podle Haška MOV nabídnout – s demokratickými státy předjednaný – uprchlický azyl. Jako uprchlíkům by jim umožnil na olympiádě startovat, dodal. 

Postoj vedení Mezinárodního olympijského výboru

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach vyzval ve čtvrtek Ukrajinu, aby upustila od hrozeb bojkotu olympiády v roce 2024 kvůli účasti ruských a běloruských sportovců. Kyjev tím reagoval na oznámení MOV z minulého měsíce, že sportovcům z obou zemí by mohlo být umožněno získat místo na olympiádě prostřednictvím asijské kvalifikace a soutěžit jako neutrálové, bez vlajek a hymen.

Sportovci z Ruska a Běloruska byli po zahájení plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu 24. února loňského roku vyloučeni z mnoha mezinárodních soutěží. 

V dopise vedení ukrajinského Národního olympijského výboru Bach podle Reuters označil za „pomlouvačná“ ukrajinská tvrzení, že vpuštění ruských a běloruských sportovců zpět na Hry by podpořilo invazi. Doplnil, že celá záležitost ani nebyla konkrétně projednána a tlak Ukrajiny na národní olympijské výbory a mezinárodní federace označil za krajně politováníhodný. Bojkot by podle něho porušoval olympijskou chartu. 

Pořadatelé pařížských olympijských her uvedli, že se budou řídit rozhodnutím MOV v této otázce.

Český olympijský výbor tento týden zdůraznil, že s účastí Rusů a Bělorusů pod pěti kruhy nesouhlasí. Také Česká unie sportu je proti startu sportovců z Ruska a Běloruska na olympijských hrách v Paříži.

Na možný bojkot olympiády Českem nemá nyní Hašek jednoznačnou odpověď

Pro Haška je zklamáním, že i Spojené státy připouštějí start ruských sportovců. Vysvětluje si to například tím, že Amerika je daleko, není válkou na Ukrajině ohrožena, možná jsou v tom i ekonomické důvody. 

Na možnost bojkotu účasti na olympiádě, kterou v případě startu Rusů a Bělorusů zmínila například Ukrajina či pobaltské země, nemá Hašek za Česko jednoznačnou odpověď. Jako funkcionář by pravděpodobně neměl srdce jít a říct sportovcům, že z tohoto důvodu na Hry jet nesmějí. 

Bojkot považuje Hašek za až poslední věc, o níž by se rozhodovalo těsně před olympiádou. Navíc se podle něj do startu Her v červenci 2024 ještě může mnoho věcí stát a rozhodnutí by záviselo na situaci v čase rozhodování. „Počkejme, kam až to dojde,“ řekl s tím, že by pak bylo důležité, aby v tom bylo více demokratických zemí zajedno.

Bývalý hokejista bude chtít, aby NHL zaplatila Ukrajině miliardy

Hašek také kritizoval vedení hokejové NHL, že umožňuje start ruských sportovců v soutěži. „Tím, že nastupují na ledě, tak to stojí ukrajinské životy,“ domnívá se Hašek. 

Osobně bude usilovat o to, aby NHL kvůli tomu v budoucnu zaplatila Ukrajině miliardy dolarů.