ČSSD se necítí být plnohodnotným koaličním partnerem, to je důvod, proč zvážit odchod z vlády, říká Maláčová

Maláčová: Babiš měl být razantnější (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) je garantem koaliční smlouvy a musí zajistit její dodržování, což znamená odvolání Antonína Staňka a jmenování Michala Šmardy (oba ČSSD) ministrem kultury. V opačném případě se sociální demokracie nemůže cítit jako plnohodnotný koaliční partner a nemá smysl, aby v kabinetu setrvávala. V pořadu 90′ ČT24 to řekla místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Jana Maláčová. Podle jejího názoru by měl být premiér při svém postupu razantnější. Připomněla jeho slib, že coby obchodník situaci vyřeší.

„Očekávala jsem, že pan premiér bude razantnější,“ přiznala Maláčová po Babišově čtvrteční schůzce s prezidentem Milošem Zemanem, který odmítá provést výměnu na ministerstvu kultury.

Ministryně ocenila, že se premiér pokouší o dialog. Zopakovala nicméně, že sociální demokraté trvají na nominaci Michala Šmardy na post ministra kultury. Zdůraznila, že resort ČSSD náleží podle koaliční smlouvy.

Babiš České televizi řekl, že se cítí být zprostředkovatelem mezi prezidentem republiky a sociální demokracií. To jsou podle jeho názoru dvě strany sporu o ministra kultury. Na tiskové konferenci po jednání se Zemanem poznamenal, že ČSSD si se situací „poradí“.

Takový výrok Maláčová ohodnotila jako nešťastný. „V tuto chvíli je to zejména věc pana premiéra, aby jednal a zajistil, aby byla dodržována koaliční smlouva a aby byla také dodržována ústava,“ soudí ministryně práce. Připomněla, že premiér slíbil, že situaci coby zkušený obchodník vyřeší.

Chceme, abychom si jako koaliční strana mohli jmenovat a odvolávat ministry. To se neděje.
Jana Maláčová
ministryně práce

Maláčová vysvětlila, že kvůli tomu, že není dodržována koaliční smlouva, se ČSSD necítí být plnohodnotným koaličním partnerem a to je důvod, proč zvážit odchod z vlády. V pondělí se schází předsednictvo strany, které by mělo záležitost projednat. „V pondělí rozhodneme,“ ubezpečila místopředsedkyně.

Výsledek mohou ovlivnit páteční jednání. Vicepremiér a předseda ČSSD se nejprve setká s premiérem Babišem, následně zamíří na Hrad za prezidentem Zemanem, a to v doprovodu ministra kultury Staňka. Prezident se je podle svých slov pokusí „usmířit“.

Odchod z vlády? Šance 50:50, myslí si Šmarda

Kandidát na ministra kultury a místopředseda ČSSD Šmarda označil páteční schůzku Hamáčka se Staňkem a prezidentem za nelehký úkol. „Každý teď hraje o svůj díl odpovědnosti. Babiš bojuje o to, jestli bude respektovanou osobností, která vede vládu podle svých představ. Zeman hraje o to, jaký vliv bude mít v české politice. A Hamáček o to, jestli bude ČSSD sebevědomou, samostatnou stranou – a po dnešku to má zase o něco těžší,“ shrnul Šmarda v pořadu Události, komentáře.

Zároveň vyjádřil nespokojenost s tím, že odvolání ministra Staňka se táhne už dlouhé týdny. „S odchodem z vlády je to nyní padesát na padesát. Jan Hamáček musí přesvědčit prezidenta, že si ČSSD zaslouží respekt a může o sobě rozhodovat sama. Pokud se mu to nepodaří, budeme to muset prokázat z opozice,“ řekl.

Kritické vyjádření Babiše, který Šmardu označil nikoliv za „ideálního kandidáta“ na ministra kultury, nebere Šmarda vážně. „Já si o něm nemyslím, že je ideální kandidát na premiéra. Kdyby to bylo naopak, já bych byl členem ANO a on členem ČSSD,“ dodal Šmarda.

Šmarda: Hamáček musí přesvědčit prezidenta, že si ČSSD zaslouží respekt (zdroj: ČT24)

Komunisté se Babiše zastali

Komunistická strana, která vládu toleruje, má pro premiérovy kroky větší pochopení než Maláčová. Babiš podle předsedy Vojtěcha Filipa preferuje stabilní vládu s důvěrou. „Myslím, že jde o logický krok premiéra, který preferuje stabilní vládu s důvěrou a plněním hlavních cílů, tedy snižování zadlužení státu, boj proti korupci a zvyšování životní úrovně,“ hodnotí výsledek schůzky Babiše se Zemanem.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik však připustil, že v komunistické straně roste pocit, že „přetahovačky“ o ministra kultury nevedou k žádnému cíli. „Vláda je od toho, aby vládla, nikoliv od toho, aby řešila spory mezi koaličními partnery,“ řekl. Zároveň podotknul, že „zatím“ jsou plněny programové požadavky, na jejichž základě KSČM vládu toleruje.

Postup premiéra Babiše a jeho slova po jeho jednání s prezidentem naopak zkritizovala opozice. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil označil situaci s odvoláváním ministra Staňka za „absolutně neúnosnou“. „Pan prezident totálně pošlapává ústavu. V evropském kontextu mě nenapadá příklad, kdy by se prezident jiné evropské země takto podobně choval,“ zamyslel se. „Stanovuje si podmínky výměny ministra, na které nemá žádné ústavní právo,“ upřesnil, co mu vadí.

Babiš doufá, že se ministr kultury vymění příští týden (zdroj: ČT24)

Výborný: Je to hra a nejde v ní o Staňka

Šéf lidovců Marek Výborný neví, zda je po schůzce Babiše se Zemanem vůbec co hodnotit. „Obávám se, že celá komedie, která se odehrává kolem toho, jestli bude ministrem kultury starosta Nového Města na Moravě, nebo starosta Olomouce, je jen hra na politické šachovnici. Ve finále jde o úplně jiné věci,“ domnívá se.

„Ukazuje to, že Andrej Babiš je jedním z nejslabších premiérů novodobé historie České republiky. Není schopen plnit své exekutivní povinnosti a funkce, to znamená přesvědčit prezidenta, že má respektovat ústavu a konat. Pokud premiér přinesl na Pražský hrad demisi ministra své vlády, tak se nemá vést debata o tom, jestli se to panu prezidentovi líbí, nebo nelíbí,“ míní Výborný.

I podle místopředsedy ODS Martina Kupky se prezident chová mimo ústavní rámec. Tím, že Babiš nechce podat kompetenční žalobu, se zbavuje silového, avšak adekvátního nátlaku na prezidenta, řekl Kupka. „Mrzí mě, že premiér prezidentovi fakticky ustupuje, že vyklízí prostor, který v českém ústavním systému náleží vládě,“ uvedl.

Slabý premiér, míní část opozice

I podle předsedy STAN Víta Rakušana jde o další důkaz, že je předseda vlády slabý. „Je mimořádně smutné, že premiér nedokáže vyhodnotit, jaké má z ústavy plynoucí pravomoci. Další prohra premiéra, další prohra právního státu, další vítězství svévole pomstychtivého mocnáře,“ uvedl s odkazem na prezidenta Zemana.

„Pan prezident by měl samozřejmě jednat v souladu s ústavou a premiérovi vyhovět. Na druhou stranu je zarážející, jakým způsobem pan premiér Babiš nefunguje ve vyjednávání. Na to, že neustále všem vykládá, jak je silný předseda vlády a schopný stratég a diplomat i na zahraniční úrovni, tak na rozdíl od svého předchůdce premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), kterého často kritizuje, se nedokáže ani zbavit ministra vlastní vlády,“ vyjádřil se předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Předseda SPD Tomio Okamura současnou situaci považuje za „pokračování trapného nekonečného příběhu o nestabilní rozhádané vládě a boje ČSSD o koryta.“