Člověk, který vyzýval k násilí proti zákonodárcům, chce dohodu o trestu

Policie navrhla podat obžalobu na člověka, který na sociálních sítích vyzýval prostřednictvím živých vysílání k násilným akcím proti poslancům a senátorům. Státní zástupkyně s ním uzavřela dohodu o vině a trestu, kterou bude schvalovat zlínská pobočka Krajského soudu v Brně.

Obviněný člověk se podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslava Ibeheje veřejně prezentoval jako odpůrce vládních opatření přijatých v souvislosti s pandemií covidu-19. Kriminalisté jeho počínání na sociálních sítích vyhodnotili jako trestný čin podpory a propagace terorismu. Toho se totiž dopustí i ten, kdo veřejně podněcuje ke spáchání teroristického trestného činu.

Policejní centrála předala spis s návrhem na podání obžaloby Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, které s obviněným uzavřelo minulý týden dohodu o vině a trestu. Za podporu a propagaci terorismu spáchanou veřejně přístupnou počítačovou sítí hrozí podle trestního zákoníku pět až 15 let vězení nebo také propadnutí majetku. České soudy nicméně v obdobných případech ukládají spíše podmíněné tresty.