ČEZ a Pražská energetika musejí ukončit spolupráci s firmou BEZ Transformátory. Ovládá ji ruská společnost

Události: ČEZ a PRE ukončí spolupráci s BEZ Transformátory (zdroj: ČT24)

Společnosti ČEZ a Pražská energetika musejí do října ukončit spolupráci s jedním ze strategických partnerů – firmou BEZ Transformátory. Ovládá ji ruská Svel Group miliardáře Alexeje Kiška. Podle ministerstva pro místní rozvoj na holding dopadají sankce Evropské unie.

Konečným vlastníkem společnosti BEZ Transformátory, se sídlem na Slovensku, je ruská společnost Svel Group milardáře Alexeje Kiška. „S firmou BEZ Transformátory spolupracujeme desítky let. Je to tradiční slovenský dodavatel transformátorů,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

V současnosti má firma u ČEZ tři zakázky. Jejich celková hodnota je v desítkách milionů korun. „Striktně se řídíme sankčními nařízeními Evropské unie i doporučeními ministerstva pro místní rozvoj. Samozřejmě budeme v danou chvíli postupovat podle platné legislativy,“ dodal Kříž.

Podnikatel Alexej Kiško sídlí v Jekatěrinburgu. Ruská média zmiňovala, že měl blízké vztahy s hlavou Sverdlovské oblasti a vystoupil dokonce na jeho inauguraci.

Společnost Svel Group spolupracuje s ruskými strategickými firmami Rosatom a Lukoil. Služby u její dceřiné firmy BEZ Transformátory si objednává i Pražská energetika. „Na jednu stranu je to náš tradiční dodavatel, na druhou se budeme řídit platnými nařízeními,“ reagoval mluvčí společnosti Karel Hanzelka.

Podle společnosti Datlab se na nadlimitní zakázky, které má firma u ČEZu nebo Pražské energetiky, vztahují sankce. „Je ovládaná z Ruska. A je z pohledu sankcí takovýmto firmám zakázáno, aby získávaly peníze ze státních prostředků,“ sdělil analytik Datlabu Jiří Skuhrovec. To potvrdil i náměstek ministra pro místní rozvoj Ondřej Profant (Piráti). „Na firmu dopadají sankce proti Rusku, takže s ní nemohou být uzavřeny nové smlouvy, nové čerpání veřejných peněz,“ řekl.

Sankce se vztahují i na dceřiné společnosti firmy BEZ Transformátory v Brně a v Plzni. I ty měly zakázky u ČEZu. „Do 10. října musí být vypovězeny stávající smlouvy, to je zcela jasně dáno a není tam o čem diskutovat,“ dodal Profant.

Sankční seznam Evropské unie v současné době čítá přes tisíc jmen. Česko hodlá přijmout novelu sankčního zákona, která by měla zjednodušit obstavování majetku.