Čeští a slovenští policisté odhalili skupinu daňových podvodníků. Státy připravila o šest a půl milionu eur

Stíhání několika desítek osob a firem při vyšetřování podvodů s daní z přidané hodnoty (DPH) oznámili zástupci české a slovenské policie a finanční správy. Skupina podle nich v posledních nejméně třech letech obrala oba státy o více než 6,5 milionu eur (necelých 165 milionů korun). Případem se zabývá společný česko-slovenský vyšetřovací tým. Hlavní organizátor byl podle policistů zadržen v Česku.

Skupinu daňových podvodníků odhalili kriminalisté ze Slovenské i České republiky společně v rámci akce Zpěvák (Spevák). Zadrželi celkem dvaadvacet lidí a majetek včetně vrtulníku v hodnotě osmi milionů eur.

Od června 2018 způsobila skupina oběma státům škodu na daních ve výši šest a půl milionu eur –⁠ tedy zhruba sto šedesát milionů korun, z toho většinu v tuzemsku. Zlínští kriminalisti stíhají pětadvacet fyzických a osmnáct právnických osob. V případě odsouzení hrozí za krácení devět až třináct let vězení. 

Obviněné jsou i osoby spojené s motoristickými závody

Šéf slovenské Finanční správy Jiří Žežulka řekl, že mezi obviněnými jsou podnikatelé a účastníci motoristických závodů. Bližší informace o totožnosti obviněných zástupci slovenské a české policie neuvedli. Žežulka pouze řekl, že krycí název akce Zpěvák nebyl vybrán náhodně.

Členové skupiny jsou podezřelí, že v Česku a na Slovensku založili síť firem, které poskytovaly fiktivní nebo nadhodnocené reklamní služby. Tímto způsobem došlo v Česku podle slovenské Finanční správy k úniku na DPH předběžně ve výši 130 milionů korun a na Slovensku za více než 1,4 milionu eur (35 milionů korun).

„Zjistili jsme, že za touto daňovou kriminalitou stojí organizovaná skupina, která sahá na území Slovenské republiky. Ta reklamní činnost a náklady s ní spojené byly optimalizovány přes nákladové faktury, které byly většinou fiktivní nebo vysoce nadhodnocené,“ řekl vedoucí odboru hospodářské kriminality policie ve Zlínském kraji František Urbánek.

Hlavní organizátor podvodů je podle policie občan Česka, který byl v minulosti už soudně trestán. Skupina podle Urbánka zisk z daňových podvodů vybírala v hotovosti z bankomatů na Slovensku.

Policie řeší v souvislosti s případem také podezření z krácení daně při obchodování s pohonnými hmotami. Nejmenované firmě kvůli tomu úřady zajistily na účtech 2,7 milionu eur (68 milionů korun).