Cenu Vize 97 převzali manželé Hadravovi. Nadace Havlových ocenila jejich práci v dějinách astronomie

Za společnou vědeckou práci v dějinách astronomie a překlady klasických astronomických děl obdrželi Petr Hadrava a Alena Hadravová Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Podle předsedkyně správní rady nadace Dagmar Havlové svým dílem a vizí překročili tradiční rámec vědeckého poznání. Noví laureáti Ceny Vize 97 považují rozhodnutí nadace vyznamenat je za zadostiučinění a důkaz, že jejich práce má co říci i mimo úzký okruh expertů.

„Je pro nás zadostiučiněním, že naše práce má co říct i širší veřejnosti, nejen úzkému kruhu specialistů. A také si velmi vážíme toho, že nadace se o vědu a její místo v kultuře naší společnosti dlouhodobě zajímá, takže cenu vnímáme jako obecnější ocenění vědy vůbec,“ uvedl při převzetí Ceny Vize 97 Petr Hadrava.

Hadrava pracuje v Astronomickém ústavu AV ČR, kde se zabývá stelární a relativistickou astrofyzikou. Je autorem či spoluautorem více než 170 vědeckých prací. Se svou ženou také studuje a překládá do češtiny spisy významných astronomů minulosti.

Kromě práce v Astronomickém ústavu externě přednáší na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Před dvěma lety se stal laureátem Nušlovy ceny za přínos astronomii, kterou udílí Česká astronomická společnost vědcům, kteří se svým celoživotním dílem výrazně zasloužili o rozvoj astronomie. V roce 2016 Hadravovi Akademie věd ČR udělila Čestnou oborovou medaili Ernsta Macha za zásluhy ve fyzikálních vědách.

Klasická filoložka a odbornice na středověkou historii Alena Hadravová se zabývá dějinami vzdělanosti a zpřístupňováním málo známých pramenů od antiky po raný novověk.

„Máme společný průnik v dějinách vědy. V otázkách z dějin starší astronomie můžeme uplatnit obě naše profese. Je pak fascinující sledovat, jak před námi ožívají myšlenky dávných autorů a odkrývají se cesty, jimiž k nim tehdy lidé došli,“ podotkla ke spolupráci s manželem.

„Laureáty vybíráme z řad odborníků společně s členy rady Ceny Vize 97 a pečlivě studujeme jejich dosavadní počiny. Přitom není důležitý obor, ve kterém působí, ale přesah do kulturního, společenského i každodenního života. Manželé Hadravovi patří přesně k těm význačným myslitelům, kteří svým dílem a vizí překračují tradiční rámec vědeckého poznání,“ vyzdvihla letošní oceněné zakladatelka a předsedkyně správní rady Nadace Vize 97 Dagmar Havlová.

Kromě udílení cen letošním laureátům se již dopoledne uskutečnila debata na téma Ad fontes (K pramenům), které se zúčastnili astrofyzik Jan Palouš, astrofyzik Jiří Grygar, filozof Vojtěch Hladký, historik Jan Horský, historik a filozof Ota Pavlíček a historik umění Ivo Purš.

Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 uděluje nadace od roku 1999. Určena je myslitelům, kteří přispívají k chápání vědy jako integrální součásti kultury, nekonvenčním způsobem se zabývají základními otázkami poznání, bytí a lidské existence. Smyslem udílení ceny je také umožnit české veřejnosti setkání s průkopníky zajímavých proudů soudobého vědeckého myšlení a seznámit ji s jejich dílem.