Šéf Akademie věd ocenil medailí čtyři špičkové vědce

Medaile předával šéf Akademie Jiří Drahoš (zdroj: ČT24)

Čtyři významní vědci dostali čestné medaile za práci ve svém oboru. Na půdě Akademie věd jim je předal její předseda Jiří Drahoš. Prestižní ocenění dostali odborníci za zásluhy ve fyzikálních, chemických, biologických a historických vědách.

Akademie věd udílí ocenění nejen svým pracovníkům, ale také zahraničním odborníkům – a to v deseti vědeckých oborech.

Astrofyzik Petr Hadrava převzal čestnou oborovou medaili Ernsta Macha. Hadrava pracuje v Astronomickém ústavu Akademie věd a zabývá se například modelováním stavby a dynamikou hvězdných atmosfér a také historií astronomie.

Medaili Jaroslava Heyrovského za zásluhy v chemických vědách si odnesl známý chemik Pavel Jungwirth, který působí v Ústavu organické chemie a biochemie. Ve svém bádání chce porozumět specifickým iontovým efektům v bílkovinách, biomembránách a ve vodních kapkách, k čemuž využívá molekulové simulace.

Jungwirth dokonce vytvořil vědeckou školu počítačového modelování a jeho výsledky jsou ve světě velmi uznávané. Byl také jedním ze dvou českých vědců, které vybral prestižní časopis Nature pro medailon k výročí 20 let od pádu železné opony.

Medaile Františka Palackého za zásluhy v historických vědách poputuje k historikovi umění Lubomíru Konečnému z Ústavu dějin umění. Přední světový odborník na dějiny umění se zaměřuje zejména na velké postavy evropské renesance a baroka. Je jedním z největších znalců klíčových postav světové kunsthistorie – Erwina Panofského a Williama S. Heckschera.

Čtvrtým oceněným je jeden z nejvýznamnějších českých hydrobiologů Jiří Kopáček, který převzal Mendelovu medaili za zásluhy v biologických vědách. Také Kopáček patří ke světové špičce a zabývá se například koloběhem živin v suchozemských a vodních ekosystémech a okyselováním půdního nebo vodního prostředí.