Část areálu Gejzírpark u Karlových Varů vlastní blízký spojenec Putina

Události ČT: Ruský majetek v Karlových Varech (zdroj: ČT24)

Česká televize rozkryla další majetek napojený na představitele režimu Vladimira Putina. Prezident Obchodní a průmyslové komory Ruské federace Sergej Katyrin, který je blízkým spojencem ruského prezidenta, vlastní hlavní část turistického areálu Gejzírpark poblíž Karlových Varů. Katyrin byl v minulosti podezřelý ze zpronevěry peněz obchodní komory.

Sergej Katyrin je držitelem šesti vyznamenání od Putina. Podle evidence skutečných majitelů vlastní přes ruskou společnost Closed Joint firmu Gejzír real. Ta ovládá areál na okraji Karlových Varů zkolaudovaný v roce 2007.

„Byl to zavřený areál, stavěla to ruská investiční společnost,“ řekl realitní agent Alexandr Mizjuk. 

Některé domy jsou už tři roky bez lidí

Některé domy už firma prodala. Většinu areálu včetně hotelu ale stále vlastní. Uživatelé nemovitostí sem původně jezdili pravidelně. „Jezdili sem dvakrát třikrát do roka, ale pak ta pandemie, teď další problém, takže už tři roky tady nikdo nebyl,“ sdělil Mizjuk. 

V areálu Gejzírpark je dohromady 48 objektů včetně restaurace a bazénu, některé domy jsou momentálně na prodej.

Katyrin, který většinu komplexu přes českou firmu ovládá, vede ruskou obchodní komoru. Je také jedním z šéfů spolku Lidová fronta Za Rusko. Ten organizuje vojenskou vlasteneckou výchovu a podporuje aktivity ruské armády na Ukrajině. Jeho dozorčí radě předsedá ministr obrany Sergej Šojgu.

Nákupy hotelů za přehnané ceny

Katyrinova firma investovala ve Varech v době, kdy tu byl zájem ruských investorů na vrcholu. „Byly tu nákupy lázeňských hotelů za poměrně vyšponované ceny. To bylo to uložení peněz,“ řekl karlovarský realitní agent Jiří Brož. 

Původ peněz ruských investorů monitoruje Finanční analytický úřad –⁠ zjišťuje, zda jsou podmínky pro obstavení majetku. Většina podnikatelů z Ruska ale nakupovala podle tajných služeb v Česku nemovitosti přes anonymní firmy.

„Některé prostředky i v prostředí takzvaného toxického kapitálu jsou tady investovány a jsou investovány například do některých nemovitostí,“ uvedl k tomu ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek. 

Evropská unie se chystá na další zpřísnění sankcí proti Rusku. Kromě jiného se očekává další rozšíření sankčního seznamu, který nyní obsahuje jedenáct set jmen.