Bývalý ministr zahraničí Kohout se stane velvyslancem v Itálii

Bývalý ministr zahraničí Jan Kohout se stane velvyslancem České republiky v Itálii. Serveru Aktuálně.cz to v pondělí potvrdil šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), podle kterého už Kohout obdržel takzvaný agrément. V čele ambasády v Římě skončí Hana Hubáčková, jež je velvyslankyní v Itálii a na Maltě od roku 2015.

Kohout byl ministrem zahraničí ve dvou úřednických vládách Jana Fischera a Jiřího Rusnoka. Byl též stálým představitelem České republiky při Evropské unii. Loni byl politickým náměstkem tehdejšího šéfa diplomacie Jakuba Kulhánka (ČSSD), na starosti měl koordinaci příprav českého předsednictví v EU a agendy OSN a středoevropské spolupráce. V letech 1995 až 2013 byl členem ČSSD, stranu opustil v éře předsedy Bohuslava Sobotky.

Web Aktuálně.cz upozornil, že Kohout je nadále vedený jako poradce prezidenta Miloše Zemana. Byl též prezidentem Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce, v září 2015 pak stál u vzniku spolku New Silk Road Institute Prague (Institut Nové hedvábné stezky), který měl podpořit vznik nové hedvábné stezky, trasy obchodně propojující Evropu s Čínou. Kohout byl také místopředsedou představenstva Česko-čínské smíšené obchodní a průmyslové komory.

O Kohoutovi jako o možném velvyslanci v Římě se hovořilo už loni. Server Seznam Zprávy tehdy upozornil, že v té době neměl nutnou bezpečnostní prověrku, požádal o ni v únoru 2021. To, že italská strana vydala souhlas s jeho přijetím do role velvyslance, znamená, že prověrku obdržel.