Bohemia Energy končí. O klienty se postaráme, slibují dodavatelé poslední instance

Události: Krach Bohemia Energy (zdroj: ČT24)

Největší uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku – firma Bohemia Energy – skončí. Skupina se zhruba 900 tisíci odběrných míst se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Zároveň požádá Energetický regulační úřad (ERÚ) o zrušení licencí všech výše uvedených společností. Energie klientům společnosti zajistí takzvaný dodavatel poslední instance. Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval představitele ERÚ, aby se zamysleli nad zastropováním cen u těchto dodavatelů.

Podle Bohemia Energy je důvodem ukončení činnosti přetrvávající extrémní růst cen energií na velkoobchodních trzích. „Bylo to nejtěžší rozhodnutí, které jsme museli udělat. Bohemia Energy jsme založili před více než patnácti lety a naším posláním bylo být vždy spolehlivým a výhodným dodavatelem energií,“ řekl majitel skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík.

Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu přes 600 tisícům zákazníků, plyn pak necelým 300 tisícům. Bohemia Energy uvedla, že klienti se nemusí obávat, že by zůstali bez energií. Dodávky jim zajistí takzvaný dodavatel poslední instance, tedy hlavní dodavatel na daném distribučním území.

Pro klienty společnosti Amper Market, která do skupiny také patří, hledá Bohemia Energy podle oznámení řešení. „Chci se omluvit za komplikace klientům Amper Market, eventuálně Europe Easy Energy. Amper Market jsem Bohemia Energy v roce 2018 prodal se stoprocentně nakoupenou elektřinou,“ napsal na Twitter bývalý majitel Amper Market Jan Palaščák.

Bohemia Energy uvedla, že prioritou celé skupiny je nyní poskytnout součinnost zákazníkům při přechodu k novému dodavateli a najít pro ně nejvhodnější možné řešení. Nadále mohou využít kontaktní infolinky či e-maily a zároveň jsou průběžně aktualizovány webové stránky jednotlivých společností se všemi potřebnými informacemi, sdělila společnost.

Dodavatelé se klientům ozvou sami

Energetický regulační úřad v tiskové zprávě uvedl, že zákazníkům Bohemia Energy se jejich dodavatel poslední instance ozve během několika dnů. Sami nemusí nic dělat, nikam chodit ani volat na pobočky. Od nového dodavatele dostanou základní informace a oznámení o ceně, za kterou jim bude energie dodávat.

„Běžně takové vyrozumění probíhá do pěti dnů. Tentokrát se však ukončení činnosti týká jednoho z největších tuzemských dodavatelů. Je tedy velmi pravděpodobné, že bude docházet k drobným zpožděním, než dodavatelé poslední instance stihnou informovat všechny zákazníky,“ uvedl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Dodavatelé poslední instance, mezi které patří ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a innogy, ujistili, že jsou připraveni se o zákazníky skupiny postarat. Také samotné firmy zdůrazňují, že lidé nemusí aktivně vůbec nic dělat, budou kontaktováni a dostanou všechny důležité informace.

U zákaznického centra Bohemia Energy v pražském Paláci Archa se kolem poledne začali scházet klienti společnosti. Z místa ale odcházeli s nepořízenou. Na místě totiž nebyly kromě oznámení o jeho uzavření z technických důvodů žádné informace. Někteří lidé se proto snažili dovolat na zákaznické linky společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Podle lidí, které ČTK oslovila, byly linky okolo poledne obsazené.

Cena, za kterou dodavatel poslední instance bude energie dodávat, není přímo regulovaná, řídí se však pevnými pravidly. Podle ERÚ se do ní mohou promítnout například vyšší administrativní náklady spojené s přebíráním zákazníků na krátkou dobu. Tlak na ceny elektřiny a plynu nyní vyvíjí především vysoké ceny na burze, kde dodavatelé nakupují. Většího zdražení se tak v rámci dodavatelů poslední instance mohou podle ERÚ dočkat zejména lidé, kteří u původního dodavatele měli starší smlouvy s výhodnou cenou.

Havlíček vyzval zákazníky k obezřetnosti

Situací kolem ukončení činnosti firmy Bohemia Energy se od úterý zabývá také vláda. Jednání pokračovala i ve středu. Babiš jednal s vicepremiérem a ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem (za ANO), náměstkem ministra Reném Nedělou, zástupci Energetického regulačního úřadu, hovořil i s generálním ředitelem ČEZu Danielem Benešem.

Podle Babiše existovaly signály, že je firma v problémech. Premiér považuje za důležité, že dodávky elektřiny nejsou ve stávající lhůtě ohroženy, je ale potřeba řešit, jak minimalizovat finanční dopady na lidi. Po jednání vyzval ERÚ, aby zvážil zastropování cen u dodavatelů energií, kteří se budou starat o zákazníky končící skupiny Bohemia Energy.

Brífink zástupců vlády k cenám energií (zdroj: ČT24)

Babiš s Havlíčkem zároveň vyzvali dodavatele poslední instance, aby udělali maximum pro to, aby nebyla situace zneužita proti lidem. Zákazníci by podle vicepremiéra měli postupovat při změně dodavatele obezřetně. Mají podle něj dostatek času.

Premiér dále uvedl, že u Bohemia Energy byly dlouhodobě patrné negativní jevy a nekalé, klamavé a „šmejdské“ obchodní praktiky. „Není přece možné prodávat nějaké zboží, které nemám nakoupené. To je skutečně velice nezodpovědné,“ řekl.

Bohemia Energy v reakci uvedla, že se proti Babišovým vyjádřením důrazně ohrazuje. „Dodavatelé energií krachují po celé Evropě. Například jen ve Spojeném království zkrachovalo od počátku srpna do konce září deset obchodníků, kteří dodávali energie více než 1,7 milionu domácností. My jsme se krachu rozhodli předejít, protože jsme se chtěli k našim klientům zachovat v rámci možností fér,“ uvedla mluvčí skupiny Hana Novotná.

Havlíček už před jednáním situaci okomentoval s tím, že jde o selhání komerčního subjektu v důsledku spekulací a celoevropského růstu cen energií. Zopakoval zároveň, že nikdo o dodávky energií nepřijde, neboť všichni přejdou pod dodavatele poslední instance. „Nic to nemění na skutečnosti, že naše vláda dotáhne kompenzace pro všechny domácnosti a firmy na bázi energošeků a snížení DPH,“ sdělil.

Dodavatelé zdražují o desítky procent

Velkoobchodní ceny elektřiny a plynu v poslední době vystoupaly do rekordní výše, některé ceníky dodavatelů zdražují o desítky procent či dokonce násobně. Kromě dopadu na spotřebitele způsobila situace problémy právě i některým dodavatelům.

Před několika dny opustila Bohemia Energy také slovenský trh, kde měla její firma Slovakia Energy zhruba 300 tisíc odběrných míst. Zdůvodnila to právě vývojem velkoobchodních cen energií a také státní regulací cen. Také odběratelé tamní Slovakia Energy si mohou vybrat nového dodavatele, nebo zajištění dodávek ze zákona převezmou určené firmy, kterými jsou největší hráči na trhu.