Zvažte zastropování cen u dodavatelů, kterým připadnou klienti Bohemia Energy, vyzval Babiš regulační úřad

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) by měl v pondělí vládě předložit návrh kompenzace vysokých cen energií pro 4,3 milionu domácností. Kabinet by jim měl odpustit poplatky na obnovitelné zdroje. Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval Energetický regulační úřad (ERÚ), aby zvážil zastropování cen u dodavatelů, kteří se budou starat o zákazníky končící skupiny Bohemia Energy. Hospodářská komora vyzvala ke zřízení krizového štábu, který by se věnoval situaci na trhu s energiemi.

„Domníváme se, že krizový štáb by mohl zmapovat okamžitě použitelné legislativní nástroje, jak které má naše země, tak které má Evropská unie,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Premiér Babiš a vicepremiér Havlíček podle něj zatím „vaří z vody“.

V krizovém štábu by dle Dlouhého měli být zástupci odpovědných resortů, Energetického regulačního úřadu, Operátora trhu s elektřinou, dodavatelů energií a podnikatelská reprezentace.

Také prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák vyzval k rychlému jednání zejména politiky a ERÚ. „Situaci je třeba nyní urgentně řešit a rychle stabilizovat. ERÚ by mělo také prošetřit situaci na trhu, zda dodavatelé mají zasmluvněné dostatečné dodávky elektřiny,“ prohlásil.

Brífink Hospodářské komory ke zdražování energií (zdroj: ČT24)

Vláda slibuje snížení DPH

Vláda je přesvědčena, že si dokáže poradit a že má ještě nástroje, kterými situaci zlepší. „Máme možnost snížení DPH z 21 procent na nulu. Chceme, aby tento návrh nová koalice odsouhlasila. Pokud by se to podařilo, máme možnost lidem přispět tak, aby zdražování elektřiny nepocítili,“ řekl Babiš.

„Kompenzace budou pro všechny domácnosti do výše průměrné spotřeby. Chceme, aby to bylo spravedlivé. Když to přepočteme na finance, bude to patnáct set korun na domácnost na rok,“ doplnil Havlíček. „Zdroje na tato opatření získáme z toho, že jsme zdanili solární barony. Získali jsme tím až sedm miliard a tyto peníze chceme vrátit lidem,“ dodal Babiš.

Evropská komise úplné zrušení DPH na elektřinu nepodporuje. Místopředseda STAN Věslav Michalik, o němž se spekuluje jako o možném ministerském kandidátovi, vyzval, aby byly kroky jako snížení DPH v souladu s jednotným postupem Evropské unie. „Reakce by neměla být zbrklá a bez patřičné analýzy. Dnes není jasné, zda jde o krátkodobý výkyv, nebo dlouhodobější trend. Tomu bychom pak měli přizpůsobit systémová opatření,“ řekl.

Další místopředseda téhož – dosud opozičního – hnutí Jan Farský je zase přesvědčen, že by snížení DPH bylo pro stát velmi nákladné, a doporučil situaci řešit zvýšením slevy na poplatníka. „Což je něco, kdy bychom pomohli těm, kteří skutečně potřebují pomoct,“ podotkl v Událostech, komentářích. Snížení DPH by podle něj naopak pomohlo nejvíce firmám, které mají velkou spotřebu. „Zaplatíme to pak v rozpočtu a v dluhu. Je to nutné, nebo je potřeba pomoct lidem, kteří to skutečně potřebují?“ dodal. Místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek jeho postoj částečně sdílí, byť zdůraznil, že pomoc s nákupy energií mohou potřebovat například i zdravotnická zařízení nebo školy.

Vladimír Dlouhý zase varoval, že by případné snížení DPH mohlo být jen dílčím řešením. „Pro někoho může být zvýšení ceny až třikrát. Když u trojnásobného zvýšení snížíte konečnou navýšenou cenu pouze o dvacet procent, tak pro toho důchodce to velký efekt mít nebude,“ podotkl.

Ministr Havlíček dříve hovořil o tom, že chce pomocí takzvaných energetických šeků přispět na výdaje za zdražující se elektřinu zhruba 800 tisícům nízkopříjmových rodin.

Babiš hovořil o „šmejdských“ praktikách. Firma to odmítla

Předseda vlády obvinil Bohemia Energy, že na jejím podnikání byly dlouhodobě patrné negativní jevy a nekalé, klamavé a „šmejdské“ obchodní praktiky. „Není přece možné prodávat nějaké zboží, které nemám nakoupené. To je skutečně velice nezodpovědné,“ řekl mimo jiné Babiš. Poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová poznamenala, že by poslanci měli pro takové případy zvážit, „jestli to neřešit změnou zákona“.

Babišovo tvrzení společnost odmítla. „Dodavatelé energií krachují po celé Evropě. Například jen ve Spojeném království zkrachovalo od počátku srpna do konce září deset obchodníků, kteří dodávali energie více než 1,7 milionu domácností. My jsme se krachu rozhodli předejít, protože jsme se chtěli k našim klientům zachovat v rámci možností fér,“ uvedla mluvčí skupiny Hana Novotná.

Zastropování cen

V souvislosti s krachem skupiny Bohemia Energy varoval Vladimír Dlouhý, že ukončení  její činnosti dopadne kromě domácností také na malé a střední podniky. „Nikdo se nemusí bát odpojení dodávek. Ekonomické dopady na firmy a sociální dopady na domácnosti však budou tvrdé,“ obává se.

Podle Havlíčka by se ERÚ měl s takzvanými dodavateli poslední instance domluvit v následujících hodinách na tom, aby poskytovali energii v jednotných cenách a ty aby byly únosné pro zákazníky. Radní ERÚ Petr Kusý ohledně zastropování cen u dodavatelů uvedl, že jde o novou informaci, kterou nyní bude úřad intenzivně řešit.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se však domnívá, že zastropování cen nelze uskutečnit s ohledem na liberalizační unijní balíčky. Dodavatelské firmy by se tudíž mohly začít bránit. „Dodavatelé poslední instance (tedy ČEZ, EON a PRE) musí elektřinu pro nové odběratele někde na trhu nakoupit, takže pokud by stát zastropoval ceny, musel by jim ztrátu kompenzovat, což není jasné, z vyjádření pana premiéra či pana ministra,“ řekl Jurečka.

Přechod na standardní produkty

Havlíček v 90′ ČT24 řekl, že informace o možném krachu Bohemia Energy měl z úterního večera. Upřesnil, že tato společnost podle něj využívala nekalých praktik ve smyslu získávání zákazníků a prodávala něco, co fakticky neměla nakoupené. Zavedený zákon proti „elektrošmejdům“ takové jednání prý znemožní.

Havlíček dále zmínil, aby klienti nepřistupovali jen na to, když někdo nabídne takzvaně excelentní podmínky. U velkých dodavatelů podobný pád prý nehrozí, firmy jsou finančně stabilní. Korigoval také vyjádření Dlouhého – krizový štáb podle Havlíčka již existuje a situaci řeší již od úterního večera na několika úrovních.

Předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček se ve stejném pořadu vyjádřil k možnému „zastropování“ cen ostatních dodavatelů vůči klientům Bohemia Energy. Podle něj je třeba se řídit platnými zákony, kdy lze cenu zastropovat jen v případě, kdy o to dodavatel poslední instance požádá. Nikdy se podle něj nejde dostat pod nákladové ceny a dodávka poslední instance má nutit zákazníky, aby přešli na standardní produkty.

„Nelze očekávat v žádném případě, že dodávka poslední instance bude nižší než to, za co si mohou zákazníci dnes na tom trhu nakoupit,“ uvedl. Podle něj mohou dodavatelé poslední instance dosáhnout nižších cen pro stálé zákazníky, pro něž nakupují průběžně. Teď ale najednou musí nakoupit pro nové portfolio lidí, když jsou ceny na trhu nejvyšší a extrémní.

Skupina se zhruba 900 tisíci odběrných míst se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie.

Dodavatel poslední instance se může ozvat se zpožděním, upozornil ERÚ

Takzvaný dodavatel poslední instance je nástroj, který chrání spotřebitele v případě úpadku poskytovatele energií. Nastupuje okamžitě a energie od něj lidé mohou odebírat nejdéle půl roku. Kdykoliv během této doby si mohou vybrat nového dodavatele a přejít k němu bez jakýchkoliv omezení.

Dodavatelem poslední instance jsou v případě dodávek elektřiny v současné době v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části Česka), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever země). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek země).

„Jsme v kontaktu s dodavateli poslední instance a ti již deklarovali, že kapacity mají. Ovšem je nutné počítat s tím, že za běžných časů se dodavatel poslední instance ozve do pěti pracovních dnů, momentálně to může trvat déle. Nápor bude veliký,“ upozornil mluvčí ERÚ Michal Kebort. Vyzval k trpělivosti, lidé by podle něj neměli sami nikam volat nebo psát.

Babiš s Havlíčkem zároveň vyzvali právě tyto dodavatele, aby udělali maximum pro to, aby nebyla situace zneužita proti lidem. Zákazníci by podle vicepremiéra měli postupovat při změně dodavatele obezřetně. Mají podle něj dostatek času.