Benešovským senátorem se stal Hraba. Prosazuje férovou justici a pomoc matkám v zaměstnání

Senátorem za Benešovsko se stal místostarosta Říčan u Prahy Zdeněk Hraba (za STAN). V druhém kole zvítězil nad politologem Jiřím Kozákem (ODS).  Hraba oslovil v druhém kole 60,95 procenta voličů a obdržel celkem 10 636 hlasů.

Hlavním tématem nového senátora Hraby je férová justice. „Mimo jiné je to posílení pravomocí státního zastupitelství v netrestní oblasti. Třeba u developerských projektů by měl státní zástupce mít možnost podat žalobu na neplatnost změny územního plánu či přijetí nového územního plánu, protože pokud developer zalobbuje dostatečný počet zastupitelů, pak je procesně všechno naprosto v pořádku, ale otevření velkých ploch pro výstavbu se může negativně promítnout do rozpočtu obcí,“ upozornil nový senátor. 

Zamířit proto hodlá do ústavně-právního výboru.

Hraba se hodlá v Senátu zaměřit rovněž na sociální témata. „Velmi ohroženým druhem jsou maminky, které se vrací po mateřské nebo rodičovské dovolené do práce,“ řekl Hraba ještě před svým zvolením.

Prodloužit chce ochranné lhůty matek v zaměstnání. V legislativě chce také Hraba zakotvit nárok na zkrácenou pracovní dobu matek.

Senátní duel: Benešov (zdroj: ČT24)

Hrabův protikandidát Jiří Kozák naopak chtěl z pozice senátora „vyhledávat aktivně zákony, které ztěžují lidem život, nebo jenom jednotlivé paragrafy, a ty se snažit vypouštět z našeho právního řádu“. Opírat se přitom chtěl o poslance ze své občanskodemokratické strany.

Hraba získal ve druhém kole přes 60 procent hlasů. K volebním urnám však přišlo jen 15 procent voličů, před týdnem to bylo 49,73 procenta voličů. V prvním kole získal Hraba 20,93 procenta hlasů, Kozák obdržel 17,29 procenta. O post senátora se letos ucházelo na Benešovsku 11 kandidátů.

Vítěz senátních voleb Hraba jim po svém zvolení poděkoval. „Děkuji všem, kteří dorazili k volbám. Také Jiřímu Kozákovi za getlemanský souboj a dalším kandidátům z prvního kola. Nečekal jsem, že to bude takto korektní a přátelské soupeření,“ prohlásil Hraba.

Tisková konference STAN k výsledkům senátních voleb (zdroj: ČT24)

Dosavadní senátor Jeništa křeslo neobhajoval

Ve volbách v roce 2012 se o křeslo senátora na Benešovsku ucházelo 12 kandidátů. Zvítězil starosta Vlašimi Luděk Jeništa (za TOP 09/STAN), který v druhém kole se ziskem 55,05 procenta hlasů porazil Karla Šebka (ODS) obhajujícího mandát. Jeništa už letos mandát neobhajoval. Účast voličů byla tehdy v prvním kole 36,68 procenta a ve druhém 15,67 procenta.