Babiš: Zprávu o údajném střetu zájmů kvůli dotacím pro Agrofert jsem nedostal, nevím o ní

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že o zprávě Evropské komise, která se týká jeho údajného střetu zájmů a unijních dotací pro Agrofert, neví a nedostal ji. Řekl to ve sněmovně na dotaz předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka. Podle něj Komise měla zprávu zaslat do Česka do poloviny května. Michálka zajímalo, zda se s ní už premiér seznámil.

„O žádné zprávě nevím. Mně nikdo žádnou zprávu nedal,“ reagoval Babiš. „Z Agrofertu jsem odešel v lednu 2014 a skutečně ho neřeším,“ řekl předseda vlády a bývalý ministr financí.

Premiér předloni vložil Agrofert kvůli českému zákonu o střetu zájmů do svěřenského fondu. Podle Pirátů i české pobočky protikorupční organizace Transparency International má Babiš na Agrofert nadále vliv, což je v rozporu s unijními pravidly. Premiér to už dříve odmítl.

Babiš uvedl, že jeho „obrovským střetem zájmů“ je pouze jeho boj za to, „aby Česká republika prosadila v Evropě své zájmy“. „Chápu, že vy pokračujete v těch vašich nesmyslech, ale nemohu sloužit,“ řekl premiér k pirátskému poslanci Michálkovi.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ve středečním Interview ČT24 řekl, že Evropská komise se v případě dotací pro Agrofert chová nestandardně. „Komise tvrdila, že to bude v lednu, pak že to bude v březnu, eurokomisař Oettinger opakovaně – i mně osobně – říkal, že budou ty výsledky zveřejněny. No a pak to poslali české vládě, máme tady dva měsíce na reakci, a mezitím uběhl rok.“

Rozhodli se proto zažalovat Evropskou komisi u Soudního dvoru EU pro nečinnost. „Padni komu padni. A pokud je někde v Evropské unii porušována legislativa nebo nařízení platné v danou chvíli, Evropská komise se tím zabývá od loňského roku a není schopná to během jednoho roku ani vyřešit, ale pak ani odpovědět, tak je potřeba to řešit. Zákony platí pro každého. Hlavně jsou to vaše i moje peníze, o které se jedná,“ prohlásil Bartoš. 

Ministerstvo financí přestalo žádosti o dotace pro Agrofert posílat

Evropský parlament v půlce loňského prosince přijal rezoluci, v níž vyzval Evropskou komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Europoslanci požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Evropský komisař pro rozpočet Günther Oettinger už předtím uvedl, že Komise nebude vyhovovat českým žádostem o proplacení dotací pro Agrofert.

Ministerstvo financí žádosti do EU přestalo posílat. Bruselu nepředložilo podle serveru iRozhlas.cz k proplacení kromě stomilionové dotace na linku na toastový chléb pro pekárnu Penam dalších 11 projektů firem holdingu Agrofert za více než 61 milionů korun. Dotace firmám z holdingu Agrofert tak půjdou přímo z českého rozpočtu.

Dotace pro Agrofert
Zdroj: ČT24