Šéf Pirátů Ivan Bartoš: Evropská komise není schopná vyřešit Babišovy dotace přes rok, posíláme ji k soudu

Předseda Pirátů Ivan Bartoš hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Evropská komise (EK) se v případě sporných dotací pro holding Agrofert chová nestandardně, prohlásil v Interview ČT24 šéf Pirátů Ivan Bartoš. Komisař Oettinger prý opakovaně sliboval, že zveřejní závěr auditu: „Nakonec se to pošle v neveřejném režimu vládě, která má dva měsíce na to, aby vysoustružila nějakou reakci,“ kritizoval Bartoš. Navíc ještě předtím napsal eurokomisař Andreji Babišovi (ANO) soukromý dopis. I tady se ptají Piráti Evropské komise na důvod, když už probíhalo šetření ze strany jejích orgánů.

Vy jste žalovali Evropskou komisi pro nečinnost v případu premiéra Babiše, vy tedy podezříváte Komisi z úmyslné nečinnosti?

Tak minimálně kdybych bral, že zákony platí pro všechny, takže i pro EK, a také termíny, ve kterých se má vyjádřit. Přitom se to řeší už od minulého roku, tady se vyplácí peníze firmám v holdingu, které dle mého názoru nedostaneme zaplaceny v rámci toho proúčtování.

My jsme v závěru – kdy jsme se nemohli dostat k žádným informacím – dokonce oslovili Evropskou komisi a tam byla 60denní povinnost odpovědět. Když ta odpověď nepřišla, volali jsme jim tam a úředník, který to měl na starost, prostě odpověděl: Ano, my víme, že jsme teď porušili zákon. Ta cesta k Evropskému soudnímu dvoru byla dalším krokem.

A bylo vám to nějak konkrétněji vysvětleno? Nebylo to třeba tak, že Evropská komise neshledávala, že by byl ten případ tak vážný, aby se vyjádřila?

Tak minimálně kdybych tuto odpověď obdržel, tak by byla alespoň naplněna ta povinnost odpovědi v patřičném čase. Ale když si vezmete, co se stalo loni v listopadu, kdy do médií unikla zpráva legislativního orgánu pod Evropskou komisí. A já jsem rád, že to uniklo, protože je vidět, že politici neměli vůli to do voleb řešit.

V tom orgánu je 400 lidí, nejsou to všechno právníci, ale jsou tam i špičkoví právníci, kteří dělají legislativu. A tam bylo zcela jasně řečeno, že premiér Babiš stále ovládá Agrofert a že je to problém. A že je to v rozporu s nařízením Evropské unie. Ale od té doby se vůbec nic nestalo.

Když se podíváte, jak fungují fondy, tak stále jsou vypláceny peníze, ačkoliv tady ta zpráva je – podle ní by se měla Evropská komise řídit. Ale Komise tvrdila, že to bude v lednu, pak že to bude v březnu, eurokomisař Oettinger opakovaně – i mně osobně – říkal, že budou ty výsledky zveřejněny. No a pak to poslali české vládě, máme tady dva měsíce na reakci, a prostě mezitím uběhl rok.

Tak teď se můžeme dostat k otázce, jestli něco zásadního měnit na fungování Evropské komise?

No to je jeden z požadavků, se kterým jdeme do těch vyjednávání – zejména ve věci toho auditu a kontroly těch fondů. Přeci pokud jsou to naše peníze, které odcházejí do EU, a Česká republika je následně skrze fondy čerpá, tak mají občané právo vědět, jaké jsou závěry Evropské komise. Takže už jen ten postup, že se to pošle vlastně v neveřejném režimu vládě, která má dva měsíce na to, aby vysoustružila nějakou reakci.

Pan Oettinger psal Andreji Babišovi soukromý dopis – to také není standardní, na to se ptáme Evropské komise. Proč tady byla nějaká korespondence komisaře Oettingera, když Evropská komise jako orgán šetří. Tak on mu poslal nějaký dopis, že se vlastně může jako neúčastnit jednání o evropských dotacích. A Babiš navrhne zákon o ESIF, kde mění slovo premiér za výraz „člen vlády“, a tím jakoby pak takhle zamávali před Evropskou unií: my jsme to vyřešili. Tady premiér vlastně už nemá žádný vliv na evropské dotace.

To znamená, vy pana komisaře Oettingera podezíráte, že se snaží nějakým způsobem českému premiérovi vyjít vstříc? Nebo mu tu cestu nějak ulehčit?

No proto to s našimi analytiky dáváme k evropskému soudnímu dvoru, protože prostě toto není standardní postup. Padni komu padni. A pokud je někde v Evropské unii porušována legislativa nebo nařízení platné v danou chvíli, Evropská komise se tím zabývá od loňského roku a není schopná to během jednoho roku ani vyřešit, ale pak ani odpovědět, tak je potřeba to řešit. Zákony platí pro každého. Hlavně jsou to vaše i moje peníze, o které se jedná.

Vy jste velmi kritičtí i přímo na adresu premiéra Andreje Babiše. On vám to někdy velmi tvrdě vrací. Právě v momentě, kdy jste podávali tu žalobu, tak se vyjádřil pro Novinky.cz a kritizoval vás za vedení hlavního města. Hovoří o partě marxistů a diletantů: „Jejich působení můžeme ostatně posoudit v Praze, kde už tři čtvrtě roku vládnou. Doprava je v katastrofálním stavu atd.“ Co říkáte podobným komentářům pana premiéra? Ale není to jenom on, kdo kritizuje působení Pirátů v Praze. Měli jsme tu i kritické komentáře ze strany TOP 09.

Tak skončila kampaň do Evropských voleb, pan Pospíšil se nakonec do Evropského parlamentu dostal, takže tato jakoby kritika, která naskakovala – i když koalice byla na těch postupech jasně domluvená, do toho vždycky hodil pan Pospíšil nějaké mediální vidle, to si myslím, že se teď po volbách srovná, protože ta koalice funguje a dokáže se domluvit, když si na tom nějaký politik nedělá kampaň do voleb.

U pana premiéra musím říct, že mu trochu tečou nervy. Mně to přijde až úsměvné – po tom, co tady měl paní Krnáčovou, padaly tady mosty a nic se vlastně nehýbalo. A mluvit o marxistech? On sestavil vládu, která se opírá o hlasy komunistů, s kterými naprosto běžně ve sněmovně hlasuje. Pak to ještě obhajuje do médií, pamatují si snad všichni v jeho novinách MF Dnes: velký otvírák, komunisté jsou demokratická strana.

A rodí se nějaké politické komplikace na magistrátu hlavního města? Ať už říká pan premiér cokoliv?

Já se se Zdeňkem Hřibem bavím na denní bázi a jsem přesvědčen, že nic. A takové to, že dojde k rozpadu koalice a o tom, že by se potenciálně dojednala spolupráce jisté frakce kolem pana Pospíšila s ANO a ODS, o tom se hovořilo, už když se koalice sestavovala.

A objevují se tedy snahy dostat Zdeňka Hřiba z funkce primátora?

Od koaličních partnerů rozhodně ne a kritika opozice je tady vždycky. Věcná kritika by byla dobře, to není žádný hate (hejt - pozn. red.) – prostě ne všechno se povede, musíte se domluvit třeba i s opozicí, nemá smysl ji válcovat. Ale když někde na Praze 1 bouchne hydrant a já pak čtu na serveru lídra kandidátky do evropských voleb, jak neschopný Hřib nedokáže opravit vodovod.

Myslím si, že se děje spousta věcí, nakonec se schválil geologický průzkum, začíná se stavět metro D. Teď jsme začali řešit téma, které je podle mě velmi důležité: jestli je Praha opravdu bezbariérová. Tady máme značné deficity.

Ve středu jednal primátor Hřib s premiérem Babišem o financování dopravních staveb. On stále otáčí to, co bude v Letňanech: my se bavíme o té nemocnici, on by chtěl ty administrativní budovy.

Já prostě vidím politiku reálně, myslím si, že jsou mediální přestřelky také v pohodě, ale když tady má pan premiér potřebu někomu nadávat do marxistů, tak ať si zamete před vlastním prahem.