Praha je ochotná podpořit úřednický areál v Letňanech. Vláda má výměnou zaplatit vnitřní okruh

UvR: Praha je ochotná přistoupit na výstavbu úřednického areálu. Ale má podmínky (zdroj: ČT24)

Praha vyjádřila ochotu přistoupit na úřednický areál v Letňanech, kde by vznikla i nemocnice a byty. Výměnou chce po státu zaplatit vnitřní okruh a karlínské kasárny. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by stát díky novému areálu pro úředníky ušetřil, pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) uvedl, že by na pozemcích měla vzniknout čtvrť s více funkcemi.

O stavbě komplexu v Letňanech spolu jednali premiér Babiš a primátor Hřib ve středu. „Závěr jednání je takový, že magistrát by nám ten pozemek v Letňanech prodal. My bychom tam postavili novou nemocnici, kam by se přestěhovala Bulovka. Bylo by tam administrativní centrum až pro 10 tisíc zaměstnanců a asi 1300 bytů,“ uvedl po schůzce Babiš.

„Za to chce magistrát od vlády, abychom zaplatili za 60 miliard korun pokračování Blanky, tedy vnitřní okruh. A že Praze prodáme karlínské kasárny,“ shrnul požadavky Prahy premiér.

Babiš: Posoudíme, zda nejsou podmínky Prahy nevýhodné (zdroj: ČT24)

Praha si klade podmínky

Právě výstavbu nejen úřednického areálu, ale také nemocnice a bytů si Praha vymínila. Městská část Letňany navíc požaduje vyřešení dopravní stránky věci, což je důvod, proč Praha trvá na zaplacení okruhu. 

Do dvou týdnů pošle vláda městu konkrétní nabídku. „Jednání bylo složitější, protože si nerozumíme v pojmech prodej a převod. Podle odhadů je nabídka v cenový neprospěch státu,“ dodal Babiš. Primátor Hřib podle něj také požaduje, aby byla na stavbu úřednického komplexu vypsána dvoukolová mezinárodní architektonická soutěž. S touto podmínkou vláda souhlasí.

Pozemek v Letňanech, kde by mohla vzniknout úřednická čtvrť
Zdroj: ČT24

Babiš zdůraznil, že výstavba nového areálu se státu vyplatí: „Projekt je velice detailně spočítáný a má návratnost pět let.“ Za provoz budov, v nichž nyní vládní úřady sídlí, zaplatí stát za deset let podle Babiše 25 miliard korun. Výstavba nové čtvrti vyjde přitom podle odhadů na 10 miliard korun.

Primátor Hřib dosud budování úřednického komplexu odmítal. 

Raději novou budovu pro Nemocnici Na Bulovce

Praha požaduje od státu okruh, kasárna a nový areál nemocnice. Hodnota pozemků v Letňanech je 400 milionů.  Takže je tady znát, že ta transakce z pohledu státu vyvážená není.
Kateřina Arajmu
generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových

Přesun Nemocnice Na Bulovce do Letňan místní starosta Zdeněk Kučera (ANO) vítá. Lékařů je podle něj v lokalitě nedostatek, na 20 tisíc obyvatel tam funguje jen necelých čtyřicet ordinací. 

Výhrady k přesunu má ale středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Novou nemocnici by akceptovala pouze v případě, že by ji provozovala Praha, a nikoliv stát. „Protože má stejnou úhradovou vyhlášku jako my a nedojde tam k rozdílům za výkony,“ uvedla. 

„S naší nemocnicí nikdo nejednal. Jde o téma, které nyní upřímně vnímáme spíše jako politické než věcné,“ prohlásil mluvčí nemocnice Filip Řepa. Podle pražské koalice by bylo výhodnější investovat do nové nemocnice, než opravovat tu stávající.

Historicky cenné budovy si stát nechá

Zatím není jasné, jak konkrétně by se výměna měla uskutečnit. Město podle pražského primátora Hřiba zatím ani neobdrželo seznam nemovitostí, kterých by se přesun úředníků měl týkat.

Šéfka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu uvedla, že dohromady se má transakce týkat 115 budov, z nichž 90 se má vyprázdnit a do zbytku se přesunou zaměstnanci z jiných úřadů. Historicky cenné objekty, jako je Nosticův palác, si stát nechá, zbytek chce prodat.

Nevyužitá plocha o výměře 35 hektarů se nachází u konečné stanice metra C v blízkosti letňanského výstaviště. Výstavbu úřednického areálu však může zkomplikovat blízkost dvou letišť – Kbelského a Letňanského. Kvůli nim tam nemohou stát příliš vysoké budovy.

Podle urbanistů z Institutu plánování a rozvoje by mnohem vhodnějším místem pro vládní čtvrť byly například nevyužité pozemky bývalého nádraží v Bubnech. Nová čtvrť by měla pojmout zaměstnance devíti ministerstev, například resortu pro místní rozvoj, kultury nebo životního prostředí.