Babiš přiznal letní pochybení a vyzval k nošení roušek. Vláda nechce uzavírat ekonomiku, zopakoval

Projev premiéra Andreje Babiše k aktuální situaci kolem koronaviru (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí ve večerním zhruba devítiminutovém televizním projevu k občanům přiznal, že v létě udělal chybu, když se nechal ukolébat jarním vítězstvím i atmosférou ve společnosti a vláda polevila v opatřeních proti šíření koronaviru. Vyzval, aby lidé kvůli ohroženým seniorům a nemocným respektovali povinnost nošení roušek. Zopakoval, že kabinet nechce zavírat ekonomiku, jak se tomu stalo na jaře, a ohrozit tak zaměstnanost.

Snažíme se najít rovnováhu mezi ochranou zdraví a ekonomikou, řekl premiér a zároveň vyzval společnost k většímu semknutí. „Chceme to zvládnout jen s opatřeními, která náš život omezí co možná nejméně,“ uvedl.

Zmínil, že někteří lidé nenošením roušek chtějí vyjádřit protest proti vládě a vládním opatřením. Dodal, že by si je měli naopak nasadit kvůli ochraně svých blízkých, v projevu rovněž apeloval na odpovědnost, ohleduplnost a důslednost v dodržování pravidel.

„Nikdo nechce nikoho z plezíru omezovat. Rouška neohrožuje svobodu a demokracii. Její nenošení ale ohrožuje životy,“ uvedl. Podle něho jde také o to, zda se lidé dokážou navzájem respektovat. „Každý si musí sám odpovědět na otázku, zda je ochoten obětovat něco ze svého pohodlí pro ostatní,“ konstatoval.

Babiš čelí ostré kritice kvůli epidemické situaci

Premiér v posledních dnech čelí ostré kritice opozice kvůli aktuálnímu vývoji koronavirové epidemie. Počet lidí, kteří v České republice zemřeli s nákazou koronavirem, překročil hranici pěti set. V posledních týdnech laboratoře opakovaně zaznamenaly rekordní nárůsty počtu nakažených, ve čtvrtek jejich množství poprvé přesáhlo za jeden den tři tisíce.

S nemocí se v současnosti potýká 24 214 lidí, počet úmrtí stoupl na 521. Na konci prázdnin přitom Babiš odmítl návrh na znovuzavedení širší povinnosti nosit roušky ve veřejném prostoru a požádal média, aby nestrašila lidi v souvislosti s tehdejším růstem počtu infikovaných o 500 za den.

Podobně jako ve dvou předchozích jarních projevech k občanům Babiš poděkoval hygienikům, zdravotníkům nebo armádě, ale i IT specialistům a dobrovolníkům.

„Chci moc poděkovat našim hygienikům, armádě, zdravotníkům, sestřičkám, medikům, laboratořím, ajťákům, policistům, hasičům, záchranářům a dobrovolníkům. Mají za sebou těžkou dobu a ještě těžší před sebou,“ uvedl. Vyjádřil se i k rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), kterému také poděkoval.

Výslovně premiér nezmínil roli Vojtěchova nástupce Romana Prymuly (za ANO), jehož v pondělí do funkce ministra jmenoval po dohodě s prezidentem Milošem Zemanem. Podle Babiše je v ČR potřeba dobudovat kapacity callcenter, odběrových míst a laboratoří, spustit sebereportování a zajistit dostatek lůžek pro nemocné s covidem-19 ve středním a těžkém stavu.

Babiš: Koronavirus jsme porazili jednou, zvládneme to i podruhé

„Je důležité, aby byla udávaná kapacita krajských a fakultních nemocnic okamžitě k dispozici a hlavně odpovídala realitě. Ještě důležitější je ochránit zdravotnický personál za každou cenu,“ řekl.

„Koronavirus jsme porazili jednou, porazíme ho i podruhé. Věřím, že to zvládneme znovu,“ uzavřel projev premiér. Při jarní vlně covidu-19 Babiš vystoupil v televizi s připravenými projevy v březnu i dubnu, v prvním z nich se přihlásil k osobní odpovědnosti za všechna krizová opatření.

Řekl tehdy, že ČR nikdy neprodělala podobnou zkoušku, jakou představuje nový koronavirus. „Já jako premiér země samozřejmě osobně odpovídám za všechna krizová opatření. A beru na sebe plnou politickou odpovědnost,“ uvedl tehdy.

Na obrazovky se s vystoupením vrátil 9. dubna. Avizoval tehdy, že projekt takzvané chytré karantény Česku pomůže vrátit se k normálnímu životu. Vybídl také obyvatele, aby o velikonočních svátcích zůstali doma a nenavštěvovali především starší příbuzné.

Březnový projev předsedy vlády Andreje Babiše (zdroj: ČT24)

Opoziční politici dali projev do souvislosti s volbami

Opoziční politici dávají Babišův projev do souvislosti s krajskými a senátními volbami, ke kterým Češi půjdou za týden. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové šlo jen o dlouhý volební spot. „V hlavním čase těsně před volbami premiér neřekl nic nového ani zásadního, bylo to shrnutí toho, co říká v posledních dnech,“ uvedl na Twitteru předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Přiznává svou chybu, kdy odmítl návrh opatření, která kdyby od 1. září platila, tak bychom dnes tuto situaci nemuseli řešit,“ napsal v pondělí večer na adresu premiéra Jurečka. Pekarová Adamová na stejné síti dodala, že Babiš se řídil „přáním lidí na Facebooku a nesprávně korigoval rady odborníků“. Proto by podle ní měl podat demisi.

Také šéfovi sněmovního klubu TOP 09 Miroslavu Kalouskovi v projevu chybělo, že Babiš jako premiér přebírá plnou politickou odpovědnost, jak uvedl předseda vlády na jaře. „Od té doby dává v kritických chvílích chlapsky a bez váhání hlavu na špalek. Hlavu kohokoliv jiného než svoji,“ připomenul pondělní rezignaci Vojtěcha.

„Bezradný a bezobsažný projev. Jeho jediným cílem bylo nějak napravit špatný dojem z chaosu, který premiér a vláda způsobili. Na tom, co premiér označil za úkol do budoucna, měla vláda pracovat od května a dnes to mělo být dávno připraveno,“ uvedl na Twitteru předseda ODS Petr Fiala.