Americká vláda schválila možný prodej stíhaček F-35 české armádě

Americké ministerstvo zahraničí schválilo možný prodej letounů F-35 české armádě za odhadovanou cenu 5,62 miliardy dolarů (asi 122,6 miliard korun). Podle agentury Reuters to oznámil Pentagon. České ministerstvo obrany s USA jedná o pořízení 24 těchto stíhaček páté generace. Česká vláda dostane konkrétní návrh dohody na stůl do 1. října a následně rozhodne o jejím schválení či neschválení, uvedlo české ministerstvo obrany v tiskové zprávě poskytnuté ČTK.

„Navrhovaný prodej zlepší obranné schopnosti České republiky a podpoří operace NATO tím, že bude Alianci chránit před moderními hrozbami a podpoří stálou přítomnost v regionu,“ píše se v prohlášení americké agentury pro obrannou spolupráci. Česko podle Pentagonu nebude mít žádné potíže se začleněním letounů do svých ozbrojených sil.

České ministerstvo obrany reagovalo prohlášením, že uvedená částka 5,62 miliardy dolarů zahrnuje i náklady desetiletého životního cyklu stíhaček a představuje maximální finanční rámec pro případné uzavření smlouvy. 

Do ceny těchto typů kontraktů, které americká vláda předkládá Kongresu, bývá podle české strany standardně zahrnuta i dostatečná rezerva. „Jejím smyslem je, aby vláda USA nemusela znovu žádat o schválení Kongres, pokud by Česko v budoucnu případně požadovalo další vybavení či služby, mohlo by jít například o doplnění munice,“ vysvětilo tuzemské ministerstvo.

„Částka uvedená v tomto dokumentu tedy nepředstavuje cenu případného kontraktu mezi Českou republikou a USA, jehož návrh očekáváme v létě. Jakmile nabídka v létě dorazí, bude do 1. října předložena české vládě, která následně rozhodne o realizaci, nebo nerealizaci této akvizice,“ doplnil mluvčí.

„Jedeme podle plánu,“ říká ministerstvo

„Od začátku jsme s tím počítali a na průběhu jednání o pořízení víceúčelových nadzvukových letounů F-35 to nic nemění, jedeme podle plánu,“ uvedla vrchní ředitelka ekonomické sekce ministerstva obrany Blanka Cupáková, která zároveň od začátku vede vyjednávací tým.

Cupáková v dubnu řekla deníku Právo, že pořízení amerických strojů bude stát nejméně 100 miliard korun. Samotná nová letadla vyjdou na 40 miliard korun a zbytek ceny půjde podle jejího tehdejšího vyjádření do výcviku pilotů a personálu, výzbroje a přestavby čáslavského letiště.

Zahájit jednání s americkou vládou o případném nákupu amerických strojů doporučila armádní analýza, podle které požadavky kladené na české letectvo po roce 2040 mohou splnit pouze stroje páté generace, které by vystřídaly nyní využívané švédské gripeny. Jejich jediným dostupným zástupcem je v současné době právě F-35 americké firmy Lockheed Martin, která by společně se společnostmi Boeing a Raytheon byla hlavními signatáři potenciálního kontraktu.