Agresivita řidičů v poslední době narůstá. Své chování si lidé mohou otestovat on-line

Agresivita zabíjí, varuje kampaň BESIPu (zdroj: ČT24)

Při příležitosti nedělního Světového dne dopravních nehod probíhá po celém Česku řada kampaní a akcí. Ty se letos zaměřují zejména na agresivitu za volantem. Právě takové chování je tento rok podle expertů častější než dříve. Podle vedoucího samostatného oddělení ministerstva dopravy BESIP Tomáše Neřolda to souvisí s menším provozem na silnicích kvůli koronavirovým opatřením. Řekl to v pondělním Studiu 6.

Na českých silnicích letos zemřelo při dopravních nehodách více než 400 lidí. Je to méně než ve stejném období loňského roku, důvodem je menší provoz kvůli koronaviru, který s sebou ale přináší právě agresivní jízdu. Takoví řidiči přitom způsobí v průměru 600 nehod ročně.

„Prázdnější silnice se projevují v tom, že řidiči cítí větší prostor. Právě to vede i k vyšší rychlosti. Řidiči mají pocit, že ve chvíli, kdy je na silnici prázdno, jim vlastně nemá kdo překážet,“ popsal situaci vedoucí BESIPu Tomáš Neřold.

O vzrůstající agresivitě řidičů je přesvědčeno na 88 procent Čechů. Za agresivního řidiče se přitom považuje jen pět procent z nich. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila agentura STEM/MARK pro Českou asociaci pojišťoven. Ta spolu s BESIPem i Policií České republiky připravila preventivní kampaň s názvem Agresivita zabíjí.

„Na většinu řidičů, kteří v průzkumech uvádí, že někdy agresivní jsou, myslím, opravdu platí prevence. My se kampaní snažíme o to, aby si to ti lidé uvědomili a aby se zmírnili,“ uvedl Neřold s tím, že v průzkumu dvě třetiny řidičů přiznávají, že se někdy nechají vyprovokovat k agresivní jízdě.

Kampaň Agresivita zabíjí přináší televizní a rádiové spoty popisující konkrétní nebezpečné situace s fatálními následky, a to nejen pro samotné účastníky dopravních nehod, ale i pro jejich blízké. Pro řidiče je připraven také on-line dotazník, ve kterém si mohou otestovat své vlastní chování za volantem. Vznikl ve spolupráci s dopravní psycholožkou Vlastou Rehnovou.

„Kampaň vedeme také v terénu. Koordinátoři BESIPu mají k dispozici tablety, kde si lidé mohou nechat provést test agresivity,“ dodal Neřold.

Při dopravních nehodách celosvětově umírá ročně více než milion lidí

Světový den obětí dopravních nehod každoročně pořádá České sdružení obětí dopravních nehod. V Česku letos v období od začátku roku do konce října zemřelo podle předběžných údajů na silnicích 399 lidí, meziročně zhruba o šest desítek méně.

Počty obětí dopravních nehod letos klesly ve srovnání s loňskem zatím ve většině měsíců. Výjimkou byly leden a únor, kdy počet úmrtí meziročně stoupl, a srpen, kdy bylo množství zemřelých stejné jako loni. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) v důsledku dopravních nehod celosvětově umírá ročně více než milion lidí a dalších 50 milionů se zraní.