Na Zlínsku bude o post senátora usilovat šest kandidátů

O senátorský mandát se ve volebním obvodu 80, který zahrnuje jižní část Zlínska a severní část Uherskohradišťska, bude ucházet šest kandidátů. Magistrát města Zlína neshledal žádné závady a zaregistroval všechny přihlášené kandidáty, řekl mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer. Před šesti lety kandidovalo v tomto obvodu sedm lidí. První kolo voleb do třetiny Senátu se uskuteční spolu s krajskými volbami 20. a 21. září, případné druhé kolo o týden později.

Křeslo senátora bude obhajovat někdejší starosta Uherského Brodu na Uherskohradišťsku Patrik Kunčar (KDU-ČSL). Za ANO kandiduje ekonom a včelař Oldřich Hájek, za STAN písničkář a aktivista Zbyněk ‚Ziggy‘ Horváth. Kandiduje také lékař a ředitel zlínské kliniky reprodukční medicíny a gynekologie David Rumpík, který o zvolení usiluje jako nezávislý kandidát. Do Senátu chce i vedoucí uherskobrodského stavebního úřadu Barbora Fojtáchová kandidující za PRO. Za Nezávislé kandiduje někdejší senátorka Jana Juřenčáková.

Kandidáti do Senátu 2024
Zdroj: ČSÚ, ČT24

Kunčar zvítězil v senátních volbách v roce 2018 ve druhém kole. Pro politika, který je senátorem od roku 2014, tehdy hlasovalo 60,77 procenta voličů. Poraženého bývalého hejtmana Libora Lukáše, který kandidoval za Soukromníky, volilo 39,22 procenta voličů. Volební účast ve druhém kole dosáhla 18,81 procenta. V prvním, kdy lidé vybírali ze sedmi kandidátů, byla 46,13 procenta.